Vařené pečené uzené koleno

Tradiční recept na dokonalou lahůdku z uzeného kolena, které se nejprve vaří a ještě potom peče. Koleno je výborné v sychravém čase pro společnost přátel na párty, ale také na chuť doma pro rodinu.


2.978x
160 min
2×

Postup přípravy

Omyté, očištěné a vykostěné uzené koleno vložíme do hrnce, zalijeme dostatečným množstvím studené vody, přidáme bobkové listy, ocet, cukr a očištěné stroužky česneku. Vodu přivedeme do varu, snížíme plamen na střední a vaříme doměkka (asi 1,5 - 2 hodiny).

Zda je koleno uvařené, se přesvědčíme tak, že do masa píchneme kuchyňskou vidličkou. Pokud vidlička vběhne lehce, koleno je uvařené. Uvařené uzené koleno dále vložíme do jenské mísy a podlijeme mastným horkým vývarem. Fajnšmekři mohou přidat i 200 ml piva (podle chuti).

Připravené koleno vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na funkci ventilátor. Koleno pečeme asi 50 minut za občasného přelévání výpekem. Posledních 5 minut zvýšíme teplotu na 200 °C, aby se kůže na povrchu upekla pěkně dokřupava.

Upečené koleno necháme přikryté alobalem odpočinout asi 20 minut, aby se rozložila a ustálila šťáva uvnitř, která potom nevyteče a koleno zůstane šťavnaté. Upečené uzené koleno nakrájíme na porce.

Vařené pečené uzené koleno podáváme za tepla se šťouchanými brambory a nakládaným domácím kyselým zelím. Pokud chceme koleno podávat za studena, upečené koleno necháme úplně vychladnout a následně vložíme na několik hodin do chladničky, aby ztuhlo. Koleno potom můžeme nakrájet na tenké plátky.

Plátky pečeného uzeného kolena podáváme s čerstvým domácím chlebem, nastrouhaným křenem v sladko-kyselém nálevu, jablečným křenem nebo hořčicí. Vhodným nápojem je dobře vychlazené orosené pivo. Vývar nevyléváme, protože lze použít například na fazolovou, čočkovou či jinou polévku nebo omáčku.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vařené pečené uzené koleno

Zpět na recept