Období plné změn počasí jen nabádá organismus k podlehnutí. Mírné nachlazení přechází v chřipku, bojujeme s kašlem, se záněty a léky jsou na denním menu. Předtím ale vyzkoušejte účinky sirupů z domácích zásob.
08.01.2023
ČÍST VÍCEJaké lidové zvyky a tradice se dodržují o Vánocích dodnes? A máte přehled, jaký mají tyto obyčeje význam? Prověřte si znalosti v našem vánočním testu. Možná v něm najdete i překvapivá zjištění.
17.12.2022
ČÍST VÍCEJe tu poslední měsíc v roce a nutno si přiznat, že prosinec má už od prvního dne své neodolatelné kouzlo. Pro děti nastává období mnoha příslibů a příchod Mikuláše je jedním z nich. Připravte dětem mikulášský den, jak se patří!
05.12.2022
ČÍST VÍCEPranostiky: "Na svatého Martina nejlepší je husina, pohleď na hruď i na kosti, poznáš, jaká zima se přihostí.", nebo "Na svatého Martina jiskra do vína.", jsou přesným obrazem svátku mladého vína a s ním spojené i bohaté hostiny. Připijte si letos mladým vínem i Vy!
01.11.2022
ČÍST VÍCEStačí, aby teplota vzduchu mírně klesla a den se zkrátil. Tělo hned reaguje sníženou aktivitou a chutí na sytější pokrmy. Únavu tak často zaháníme tabulkou čokolády a na večer sáhneme i po něčem ostřejším.
25.10.2022
ČÍST VÍCELovecká sezóna bude již brzy v plném proudu a byla by veliká škoda této příležitosti nevyužít a nevyzkoušet nové recepty. Kančí maso je tmavé a libovější než třeba vepřové, hodí se na přípravu minutek i do gulášů. Máme pro vás 8 výborných receptů právě z kančího masa.
24.10.2022
ČÍST VÍCEV Americe a Velké Británii slaví Halloween a u nás jsou to Dušičky. Možná bude pro mnohé z nás zajímavé pohlédnout trochu do historie a dozvědět se, jak dané svátky vůbec vznikly.
16.10.2022
ČÍST VÍCERakytník přirozeně posiluje imunitu a pomáhá při prevenci i léčbě mnoha onemocnění. Rostlina rakytníku nabízí rekordně velké množství vitamínů a dalších prospěšných látek, pokud jde o ovocné dřeviny rostoucí u nás. Rakytník posílí naši obranyschopnost a díky množství vitamínu C zvýší naši odolnost vůči podzimním neduhům na maximum.
10.10.2022
ČÍST VÍCEŽijeme v době, kdy valná většina z nás přemýšlí o tom, jak v mnoha oblastech každodenního života efektivně ušetřit. Spotřeba elektrické energie snad ještě nikdy nebyla tak žhavým tématem, v našich domácnostech však na ni mají vliv nejen více či méně úsporné spotřebiče, ale především naše návyky.
04.10.2022
ČÍST VÍCEPolévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.
21.09.2022
ČÍST VÍCEPrvní televizní duel babiček z pořadu kuchaře Pavla Berkyho máme za sebou.
18.09.2022
ČÍST VÍCEKakaové máslo je vysoce kvalitní rostlinný tuk světle žluté barvy, který se získává ze semen plodů pravého kakaovníku. Jeho plody jsou velké, žluté až hnědé bobule, vážící někdy až půl kila. Uvnitř najdeme hořká a trpká semena – kakaové boby. Jejich pražením a lisováním se získává kakaové máslo, které jemně voní po čokoládě.
15.09.2022
ČÍST VÍCEDruhů hub je jen v Čechách takové množství, že je toto téma snad nevyčerpatelné, a proto se k houbám znovu vracíme.
06.09.2022
ČÍST VÍCESezóna dýní je po roce zase tady. A kdo by dýně pro svou variabilitu nemiloval? Nejraději připravujeme dýňové polévky, rizoto a pyré, ale i dýňový chléb, muffiny, koláče či kompoty z dýně stojí za zkoušku. Zaručujeme opravdové pochutnání, ať už z našich doporučených receptů vyzkoušíte cokoliv.
27.08.2022
ČÍST VÍCEKaždému občas doma nějaký ten kus chleba zbyde, ale pokud ho nenecháte v sáčku, kde zplesniví, ale třeba v bedýnce ve spižírně, kde jen vyschne a ztvrdne, můžete ho sice věnovat sousedům, kteří mají slepice, ale můžete ho také docela dobře zužitkovat v kuchyni.
25.08.2022
ČÍST VÍCEVinný kámen neboli hydrogenvinan draselný je vysrážená sůl organické kyseliny vinné, jenž vzniká jako krystalický zákal na dně a stěnách nádob, lahví a sudů s vínem či moštem, při jeho dlouhodobém uložení. Dá se nazvat vedlejším produktem při výrobě vína.
17.08.2022
ČÍST VÍCEO pojmu umami jste už určitě někdy slyšeli. Jedná se o tzv. "pátou chuť", tedy další chuť objevenou a uznanou až po čtyřech základních chutích, které známe, a které nám byly vštěpovány od dětství: slaná, sladká, kyselá a hořká.
07.08.2022
ČÍST VÍCEČeši jsou národem houbařů. Říká se, že všechny houby jsou jedlé, některé však pouze jednou. Ale zanechme černého humoru a ponořme se do článku, který nám přiblíží houby z té zdravotní a kuchařské stránky.
11.07.2022
ČÍST VÍCEPárek v rohlíku je náš typický pokrm z oblasti rychlého občerstvení, známe ho všichni, ale ne všichni víme o jeho původu. Jak vlastně vznikl český párek v rohlíku? Kdo ho tu zavedl a proč? Někteří jej mylně považují za počeštělou verzi amerického hot-dogu, na to lze však říct jen jediné – všechno je jinak!
03.07.2022
ČÍST VÍCEDivoce rostoucí pravé hřiby sbíráme od července až do října. Málokdy jsou zaměnitelné s jedovatými druhy hub, a tak jejich sběr zvládne každý, stejně tak následné zpracování.
30.06.2022
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena