Přírodní barvení velikonočních vajíček: Jak na to, aby se výsledek podařil na výbornou?

Přírodní barvení velikonočních vajíček: Jak na to, aby se výsledek podařil na výbornou?

Velikonoce se kvapem blíží, a i když letos proběhnou možná za stejně nestandardních podmínkách jako minulý rok, určitě si tím nenechte zkazit náladu a nachystejte si doma oslavu jarních svátků se vší parádou!

7628×

Kromě výroby nejrůznějších velikonočních dekorací ze slámy a dalších přírodních materiálů, je na čase sesbírat pár nových nápadů pro to nejdůležitější – barvení vajec. A jak si s tím tedy poradit letos? Vsaďte na oblíbený způsob přírodního barvení vajíček, ekologicky a tudíž bez chemikálií, zkrátka tak, jak to dělaly naše babičky a prababičky.

Barvení vajec a paleta barev z přírodních materiálů

Barvení vajíček je nedílnou součástí velikonočních příprav, navíc můžete zapojit i děti a z každoroční tradice bude zároveň i rodinná zábava. Pokud se bojíte, že bez chemických barviv nikdy nedosáhnete takových výsledků, prostě to zkuste a uvidíte sami. S pomocí přírodních materiálů dosáhnete celé palety krásných jarních barev, po obarvení pak stačí vajíčka potřít tukem a vaše kraslice se budou navíc nádherně lesknout.

Jak připravit vejce k obarvení?

K přírodnímu barvení vajíček se lépe hodí vejce bílá, proto, máte-li možnost výběru, sáhněte po nich raději než po hnědých, na kterých přírodní barvy tolik nevyniknou. Základem úspěchu, tedy dosažení toho, aby se nám barvy na vajíčkách dobře chytly, je řádné odmaštění. Každé vajíčko proto před samotným obarvením dobře omyjte a co možná nejlépe odmastěte, např. pomocí teplé vody s jedlou sodou, šetrného a ekologického prostředku na mytí nádobí, často se doporučuje také octová voda.

Dopřejte si kouzlo z očekávání Velikonoc a vyhrajte si s barvami!

Přírodní barvení vajec vám možná nepůjde tak rychle od ruky, jako barvení syntetikou. Výsledek také nebude vždy bezchybný a stejný, přírodně barvená vajíčka jsou obvykle každé jiné, barvy nejsou jednolité, což dělá z každého vajíčka originál. Barvy mohou tvořit na povrchu vajec nejrůznější obrazce, mapy apod. Berte to jako kouzelné experimentování, které vás a vaše děti bude určitě bavit. Ale teď už si konečně řekněme, jaké přírodní barvící materiály vlastně použít.

Přírodní barviva na vajíčka

Do hrnce nalijte k vybranému materiálu na obarvení asi 750 ml vody, přidejte trochu soli a dvě lžíce octa. Přiveďte k varu, vložte vajíčka a vařte 10 minut. Poté nechte zcela vychladnout. Větším množstvím barvicího materiálu dosáhnete větší sytosti barev.

HNĚDÁ – vejce vaříme ponořená ve vodě s cibulovými slupkami, pro tmavší hnědou barvu můžeme použít silný černý čaj nebo kávu.

ŽLUTÁ – do žluta vejce obarvíte nejlépe pomocí kurkumy, tři vrchovaté lžíce budou stačit.

ČERVENÁ – tady se používá nejčastěji odvar z červené řepy nebo slupky z červené cibule.

ZELENÁ – zelené barvy docílíte pomocí listů kopřivy nebo špenátu.

ORANŽOVÁ – tady pomůže nastrouhaná mrkev nebo nakrájená červená paprika.

MODRÁ – pro dosažení modré barvy se doporučují listy červeného zelí, zkusit však můžete také vývar z borůvek.

Uvařená vajíčka vyndáme, pokud se nám však zdají málo obarvená, můžeme je nechat v obarvené vodě mnohem déle. Poté je poklademe na savý papír a necháme oschnout tak, aby se vzájemně nedotýkala. Suchá nabarvená vajíčka pro lepší, lesknoucí efekt potřeme třeba kouskem špeku.

Recept na vejce natvrdo krok za krokem

Co bylo dříve - vejce nebo slepice? Správnou odpověď asi nezná nikdo. Avšak natvrdo víme, že nejdříve je vejce syrové a až správnou úpravou docílíme vejce natvrdo.

Recept

Jak uvařit vejce, aby neprasklo, dalo se dobře oloupat a mělo dokonalý žloutek

Šéfkuchař Václav Frič z restaurace Na Pekárně v Čakovičkách vaří vajíčka tak, že mu neprasknout a uvaří se takzvaně "na švestkovo". Navíc vám prozradí malý trik, aby šla vajíčka dobře oloupat. Zapomeňte na sůl nebo ocet.

Jak

Jak použít zbylá vejce? Zkuste vajíčkovou pomazánku podle našeho receptu

Vejce k velikonočním svátkům neodmyslitelně patří. Dnes si připravíme výbornou pomazánku z přebytků vajec, kterou podáváme na čerstvém pečivu.

Jak

Umíte správně připravit vajíčka? Pozor na základní chyby!

Vaječné recepty jsou rychlé a vděčné - pochutná si na nich celá rodina od snídaně až po večeři. Pojďme se společně podívat na základní přípravu vajec natvrdo, na hniličku a vejce pošírované, které jsou součástí mnoha dalších pokrmů.

Umíte

user-icon

autor Veronika

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena