Stačí, aby teplota vzduchu mírně klesla a den se zkrátil. Tělo hned reaguje sníženou aktivitou a chutí na sytější pokrmy. Únavu tak často zaháníme tabulkou čokolády a na večer sáhneme i po něčem ostřejším.
Řada z nás pozoruje již v těchto dnech změnu, ostatně jako každý rok. Přechod na podzimní a zimní čas, první ranní mrazíky a tělo začíná stagnovat. Jakoby nám chyběla energie i na obvyklé každodenní činnosti, které jsme v létě hravě zvládali. Úbytek světla tělu vzalo i poslední zbytky "chuti do práce", v nedohlednu je vidina volných dnů a času pro sebe. A protože nejjednodušší je sáhnout po něčem, co nás zasytí, začneme právě na podzim více jíst a vybírat si vydatnější pokrmy. Ještě před pár měsíci nám stačilo k večeři něco lehkého v podobě čerstvého ovoce, jogurtu, pestrého salátu či grilované pochoutky z vlastní zahrádky, dnes sáhneme po tučnějších a méně zdravých pokrmech, protože právě vydatnost dodává tělu uspokojivý pocit - čerpáme hlavní energii nejjednodušším způsobem - z jídla.
Klasický český jídelníček by mohl být příkladem. Čím více se blíží zimní období, tím častěji si dopřáváme tučnější druhy masa, nejrůznější uzeniny a sýry, samozřejmě i oblíbené omáčky a přílohy. Také se nám zvětšují porce jídla a po hlavním jídle si častěji dopřejeme sladkou tečku. Důvod je jasný, kromě čerpání energie na aktivity se potřebujeme zahřát (tělo má při nižších teplotách "větší spotřebu"), a proto vyhledáváme pokrmy kaloricky bohaté a podávané za tepla.
Zázvor, oddenek s léčivou mocí, má hřejivou schopnost a bývá součástí pokrmů i horkých nápojů. Hodí se do polévek, omáček a všude tam, kde nám nevadí trochu nahořklá a pálivá chuť. Zázvor je třeba používat s opatrností, i kousek zázvoru aromaticky ovlivní celý pokrm.
Teplé a husté polévky podávané s čerstvým pečivem. V chladných dnech patří k nejosvědčenějším pokrmům. Zahřejí, zasytí a klidně si můžeme i přidat. Pokud není polévka extra zahušťovaná a plná tučných ingrediencí (smetany, uzenin) můžeme si ji dopřát klidně i na večer a ve větším množství, navíc žaludek obsahem vody trochu oklameme.
Poctivá domácí zelňačka: Top recepty na hustou a vydatnou polévku
Poctivá zelňačka - hustá a vydatná polévka, která v chladných dnech skvěle zahřeje a nasytí. Její příprava je trochu složitější, ale podle těchto vybraných receptů ji hravě zvládne úplně každý. Zelňačka s klobásou i bez, s uzeným masem, na vegetariánský způsob, ale také s houbami, cuketou nebo červenou řepou. Kterou si vyberete?
Ostré pokrmy zvyšují cirkulaci krve a díky tomu nás po jejich konzumaci zalije hřejivý pocit. Pikantnost dodáme masovému i zeleninovému pokrmu pomocí rozdrcených čerstvých chilli papriček nebo sušeného mletého chilli. Pálivé papričky mají navíc povzbuzující účinek i na látkovou výměnu a říká se, že dokáží svou "silou" odstraňovat psychické bloky.
Slastný pocit na více úrovních, tak působí kvalitní čokoláda. Každý kdo rád sladké mi dá za pravdu - i sloupeček čokolády rozpouštějící se v ústech uspokojí chuťové buňky, dodá pocit štěstí a uchlácholí naše smysly toužící po nějaké vzpruze. Když si jednou za čas dopřejeme kousek čokolády, zvláště té s vysokým obsahem kakaa (nad 60%), vůbec nemusíme mít výčitky.
Čokoláda jako hlavní surovina: Dezerty a moučníky pro čokoholiky
Milujete čokoládu? Čokoláda byla vždy spojována s pocitem štěstí a v těchto pochmurných dnech si potřebujeme zlepšovat náladu. Vyzkoušejte 10 neodolatelných receptů!
Cenná potravina nejen sladí, ale i léčí. Med dodává tělu monosacharidy, přitom je jako sladidlo z hlediska výživné hodnoty nepřekonatelný, a oproti běžnému cukru má zhruba o třetinu kalorií méně. Konzumací medu stimulujeme mozek k výrobě endorfinů - opět hormony pro lepší náladu, kterých není nikdy dost. Proto si med můžeme dopřát do čaje, kávy či grogu, každý horký nápoj získá po oslazení medem intenzivnější chuť a dokonale zahřeje.
Mrkev na sladko: Upečte si rychlé mrkvové muffiny s medem a ořechy
Pokud hledáte recept na opravdu vláčné muffiny, tady jsou. Z mrkve, mletých vlašských oříšků a doslazené medem a třtinovým cukrem.