Stačí, aby teplota vzduchu mírně klesla a den se zkrátil. Tělo hned reaguje sníženou aktivitou a chutí na sytější pokrmy. Únavu tak často zaháníme tabulkou čokolády a na večer sáhneme i po něčem ostřejším.
Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.
Divoce rostoucí pravé hřiby sbíráme od července až do října. Málokdy jsou zaměnitelné s jedovatými druhy hub, a tak jejich sběr zvládne každý, stejně tak následné zpracování.
Češi v poslední době na potravinách evidentně velmi šetří, nákupní vozíky zákazníků jsou stále méně plné a lidé podle všeho tráví více času porovnáváním cen zboží. Podle Českého statistického úřadu klesly tržby obchodníků meziročně téměř o šest procent.
Druhů hub je jen v Čechách takové množství, že je toto téma snad nevyčerpatelné, a proto se k houbám znovu vracíme. Přinášíme také pár receptů, které stojí za vyzkoušení.
Sezóna dýní je po roce zase tady. A kdo by dýně pro svou variabilitu nemiloval? Nejraději připravujeme dýňové polévky, rizoto a pyré, ale i dýňový chléb, muffiny, koláče či kompoty z dýně stojí za zkoušku. Zaručujeme opravdové pochutnání, ať už z našich doporučených receptů vyzkoušíte cokoliv.
Jednoduchý recept s fotografickým postupem na housky z kynutého těsta, které se hodí nejen na hamburgery.
Obligátních řízků jsou někteří cestovatelé možná již přejedeni. Čím jiným se tedy vybavit na dlouhou jízdu na dovolenou?
Každému z nás už se někdy stalo, že se mu dostal do rukou recept, ve kterém bylo místo gramů uvedeno množství v šálcích či sklenicích, lžících či lžičkách. Dnes vám to s vážením a měřením ulehčíme a přiblížíme vám převod na gramy.
Možná jste se už někdy pozastavili nad tím, kolik jídla se ve vaší domácnosti každý týden vyhodí. I při nejlepší vůli plánovat nákupy a tím regulovat množství potravin, se nám to někdy může vymknout z rukou, zvlášť pokud jde o návštěvy nebo svátky, kdy se určitě navaří a napeče víc, než se spotřebuje.
Kupované lístkové (listové) těsto si většinou vybíráme chlazené nebo mražené, k dostání jsou i již připravené tenké pláty. Ale proč si život stále jenom ulehčovat? Zkuste si těsto připravit doma a poznejte ten rozdíl.
Období plné změn počasí jen nabádá organismus k podlehnutí. Mírné nachlazení přechází v chřipku, bojujeme s kašlem, se záněty a léky jsou na denním menu. Předtím ale vyzkoušejte účinky sirupů z domácích zásob.
Jaké lidové zvyky a tradice se dodržují o Vánocích dodnes? A máte přehled, jaký mají tyto obyčeje význam? Prověřte si znalosti v našem vánočním testu. Možná v něm najdete i překvapivá zjištění.
Pranostiky: "Na svatého Martina nejlepší je husina, pohleď na hruď i na kosti, poznáš, jaká zima se přihostí.", nebo "Na svatého Martina jiskra do vína.", jsou přesným obrazem svátku mladého vína a s ním spojené i bohaté hostiny. Připijte si letos mladým vínem i Vy!
V Americe a Velké Británii slaví Halloween a u nás jsou to Dušičky. Možná bude pro mnohé z nás zajímavé pohlédnout trochu do historie a dozvědět se, jak dané svátky vůbec vznikly.
Rakytník přirozeně posiluje imunitu a pomáhá při prevenci i léčbě mnoha onemocnění. Rostlina rakytníku nabízí rekordně velké množství vitamínů a dalších prospěšných látek, pokud jde o ovocné dřeviny rostoucí u nás. Rakytník posílí naši obranyschopnost a díky množství vitamínu C zvýší naši odolnost vůči podzimním neduhům na maximum.
Žijeme v době, kdy valná většina z nás přemýšlí o tom, jak v mnoha oblastech každodenního života efektivně ušetřit. Spotřeba elektrické energie snad ještě nikdy nebyla tak žhavým tématem, v našich domácnostech však na ni mají vliv nejen více či méně úsporné spotřebiče, ale především naše návyky.
První televizní duel babiček z pořadu kuchaře Pavla Berkyho máme za sebou.
Kakaové máslo je vysoce kvalitní rostlinný tuk světle žluté barvy, který se získává ze semen plodů pravého kakaovníku. Jeho plody jsou velké, žluté až hnědé bobule, vážící někdy až půl kila. Uvnitř najdeme hořká a trpká semena – kakaové boby. Jejich pražením a lisováním se získává kakaové máslo, které jemně voní po čokoládě.
Každému občas doma nějaký ten kus chleba zbyde, ale pokud ho nenecháte v sáčku, kde zplesniví, ale třeba v bedýnce ve spižírně, kde jen vyschne a ztvrdne, můžete ho sice věnovat sousedům, kteří mají slepice, ale můžete ho také docela dobře zužitkovat v kuchyni.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena