Kakaové máslo je vysoce kvalitní rostlinný tuk světle žluté barvy, který se získává ze semen plodů pravého kakaovníku. Jeho plody jsou velké, žluté až hnědé bobule, vážící někdy až půl kila. Uvnitř najdeme hořká a trpká semena – kakaové boby. Jejich pražením a lisováním se získává kakaové máslo, které jemně voní po čokoládě.
Kakaové máslo je jednou z hlavních složek kvalitních čokolád, má široké uplatnění v kuchyni, ale i v kosmetice. Využívá se k šetrné péči o pleť, posiluje pokožku, pomáhá ji regenerovat a odolávat procesu stárnutí. Jde o tuk s unikátním složením, antioxidačními účinky a obsahem mnoha cenných látek.
Kakaové máslo najde široké uplatnění v kuchyni, v kosmetickém průmyslu i v cukrářské výrobě. Je odolné vůči vysokým teplotám, a proto se skvěle hodí i na smažení a pečení, nepřebíjí chuť ostatních ingrediencí, a především neobsahuje žádný cholesterol. Má méně kalorií a nižší obsah tuků než jiné běžné tuky, na které jste u vás v kuchyni zvyklí. K jeho dalším skvělým vlastnostem patří i dlouhá trvanlivost a vysoký obsah živin. Kakaové máslo je samozřejmě nedílnou součástí cukrářské výroby. Mělo by být sice součástí každé čokolády a čokoládových cukrovinek, ale vzhledem k tomu, že je poměrně drahé, je často nahrazováno rostlinnými tuky, což cenu i kvalitu daného produktu podstatně snižuje. Kakaové máslo se skvěle hodí například pro výrobu domácí nutelly, čokoládových cookies, čokoládového cukroví, ale můžete ho přidat i do čokoládové polevy, která díky němu při krájení nepopraská.
Čokoláda jako hlavní surovina: Dezerty a moučníky pro čokoholiky
Milujete čokoládu? Čokoláda byla vždy spojována s pocitem štěstí a v těchto pochmurných dnech si potřebujeme zlepšovat náladu. Vyzkoušejte 10 neodolatelných receptů!
Jak zmíněno, kakaové máslo neobsahuje cholesterol a je bohaté na tzv. zdravé tuky. Přispívá ke snižování krevního tlaku a cholesterolu v krvi. Obsahuje vitamíny E, K a D2, je mimořádně dobrým zdrojem vitamínu E, což je silný antioxidant a pomáhá zpomalovat projevy stárnutí pokožky. Zachovává její jemnost, vláčnost a vitalitu, obnovuje zdravý vzhled a lesk vlasů. Má antidepresivní účinky a pomáhá odbourávat stres, stejně jako udržovat zdravé srdce a cévy. Dále obsahuje draslík, fosfor, měď, hořčík, železo a zinek.
Kakaové máslo je bohaté na antioxidanty zabraňující žluknutí, a má silné zvláčňující účinky, což z něj dělá skvělou ingredienci k využití při výrobě kosmetiky. Uplatňuje se tak například při výrobě mýdla, tělových krémů a balzámů, tělového mléka, balzámů na rty, změkčujících krémů na zrohovatělou kůži, ale také na samoopalovací krémy. Má výborné hydratační účinky a snadno se vstřebává, je vhodný také na strie, má hojící a regenerační schopnosti. Pokožce navrací pružnost, hydratuje a zklidňuje podráždění, je vhodné i na různé druhy ekzémů nebo dermatitidu. Tělové krémy z kakaového másla mívají tužší konzistenci, přesto se dobře a rychle vstřebávají a zanechávají pokožku jemnou a hebkou, bez mastného filmu. Skvělé je také jako ochrana rtů před mrazem a vysoušením. Kakaové máslo bývá také součástí vlasových balzámů a masek, především těch na suché a poškozené vlasy.
Konzumace a používání kakaového másla by nemělo představovat riziko žádných vedlejších či negativních účinků, jen vzácně se může objevit alergická reakce.
Dýňový olej: Proč si jej dopřát a jak ho využít v kuchyni?
Dýňový olej má lahodnou chuť a považuje se za dokonalý všelék. Získává se ze semen tykve obecné neboli dýně a lisuje se za studena. Má specifickou chuť i vůni, charakteristická je pro něj tmavě zelená přecházející do červena, až téměř černá barva, a příznačná oříšková chuť, díky které je velmi oblíben. Je skvělý do salátů, ale třeba i k dochucení těstovin.
Umami čili pátá chuť – jaká je a kde ji najdeme?
O pojmu umami jste už určitě někdy slyšeli. Jedná se o tzv. "pátou chuť", tedy další chuť objevenou a uznanou až po čtyřech základních chutích, které známe, a které nám byly vštěpovány od dětství: slaná, sladká, kyselá a hořká.