Dýňový olej má lahodnou chuť a považuje se za dokonalý všelék. Získává se ze semen tykve obecné neboli dýně a lisuje se za studena. Má specifickou chuť i vůni, charakteristická je pro něj tmavě zelená přecházející do červena, až téměř černá barva, a příznačná oříšková chuť, díky které je velmi oblíben. Je skvělý do salátů, ale třeba i k dochucení těstovin.
Dýňový olej obsahuje prospěšné omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, díky vysokému obsahu zdravých tuků fytosterolů, především kyseliny linolové, prospívá správným hodnotám cholesterolu v krvi. Dále dýňový olej pozitivně ovlivňuje problematickou pleť, kvalitu vlasů a nehtů, je považován za silný antioxidant. Obsahuje vitaminy A, C, D, vitaminy skupiny B, vápník a dále minerály a stopové prvky, jako je například draslík, jód, fosfor, hořčík a zinek. Podporuje hubnutí, regeneraci pokožky a hojení ekzémů. Tvrdá oranžová slupka dýní tak bezpochyby ukrývá skutečné bohatství, za jaké lze dýňová semínka bez nadsázky považovat.
Protože například prokazatelně omezuje problémy s prostatou, pomáhá v boji proti střevním parazitům, upravuje hladinu cholesterolu, působí preventivně proti osteoporóze, dokonce i zabraňuje nadměrné ztrátě vlasů. Posiluje imunitu, omlazuje pokožku a regeneruje nehty, pomáhá od atopického ekzému či lupénky. Podle všeho také napomáhá k celkovému uvolnění a psychické pohodě, obsahuje látky podporující dobrou náladu a navozuje příjemné pocity a klid při usínání, čímž jej lze považovat za účinné přírodní antidepresivum. Kromě použití v kuchyni můžete dýňový olej užívat i samostatně, doporučené dávkování pro dospělé osoby jsou dvě lžíce denně.
Dýňový olej se skvěle hodí do studené kuchyně a určitě jej oceníte především při dochucování pokrmů, například salátů, těstovin, zálivek, masa, kaší, pomazánek nebo sýrů. Někdo si do něj rád třeba jen namáčí pečivo, podobně jako do olivového oleje. Své uplatnění má však i ve sladké kuchyni, dýňovým olejem můžete dochutit i dezerty a moučníky. Dýňový olej dodá vašim pokrmům ojedinělou, jemnou oříškovou vůni i chuť, která působí nenásilně. Není však vhodný ke smažení, velmi rychle a snadno se přepaluje. Při přípravě sladkých pokrmů na pár kapek dýňového oleje určitě nezapomeňte, budou se skvěle hodit třeba do palačinkového těsta nebo do dýňové bábovky s vlašskými ořechy. Oblíbený a pro podzimní sezónu naprosto vynikající je také dýňový cheesecake nebo americký dýňový koláč.
Recept na dýňovou bábovku s ořechy krok za krokem
Dýně má nespočet možných využití. Skvěle se vyjímá i při pečení sladkých moučníků. Dnes si z dýně upečeme jemnou bábovku, kterou doplníme kousky vlašských ořechů. U nás sklidila nevídaný úspěch!
Dýňový olej můžeme koupit v běžných supermarketech, na internetu i ve specializovaných obchodech se zdravou výživou. Poslední možnost doporučujeme, pokud chcete vyzkoušet skutečnou bio kvalitu. Dýňový olej se bohužel dočkal i mnoha způsobů falšování, ředění řepkovým olejem apod. Pravý a kvalitní dýňový olej poznáme tak, že po kápnutí na talíř se kapka nerozteče, ale zůstane tuhá. Dýňový olej je k dostání i ve formě tablet. Jeho užívání je vhodné pro ženy v těhotenství a v polovičních dávkách i pro děti. Nemá žádné vedlejší účinky.
12 nejoblíbenějších receptů z dýně
Sezóna dýní je po roce zase tady. A kdo by dýně pro svou variabilitu nemiloval? Nejraději připravujeme dýňové polévky, rizoto a pyré, ale i dýňový chléb, muffiny, koláče či kompoty z dýně stojí za zkoušku. Zaručujeme opravdové pochutnání, ať už z našich doporučených receptů vyzkoušíte cokoliv.
Dýňové rolky se skořicovou náplní krok za krokem
Dýňové rolky nebo šneci z kynutého těsta se skořicovou náplní a citronovou polevou. To je ten pravý moučník, který vám zpříjemní chladné zimní dny.
Recept na dýňové noky se špenátem krok za krokem
A zase ta dýně! Tentokrát si připravíme domácí dýňové noky, které jsou chuťově dobré samy o sobě, ale v kombinaci se špenátem a nivou nemají chybu.
Foto: Shutterstock.com
autor Veronika
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena