A zase ta dýně! Tentokrát si připravíme domácí dýňové noky, které jsou chuťově dobré samy o sobě, ale v kombinaci se špenátem a nivou nemají chybu.
Na těsto si připravíme 500 g polohrubé mouky, 700 g dýně hokkaido, 1/2 lžičky soli, 50 g parmazánu a 2 lžíce olivového oleje.
Dále budeme potřebovat 500 g mraženého listového špenátu, 100 g nivy, 2 - 3 stroužky česneku, sůl a pepř.
Budeme potřebovat 700 g čisté váhy již opracované dýně. Dýni vsypeme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem a dáme péct na 20 minut do trouby vyhřáté na 200 °C. Upečenou dýni necháme vychladnout, poté rozmixujeme.
Odklopíme a necháme vypařit přebytečnou vodu.
Odstavíme z ohně a necháme stranou.
Do mísy vsypeme polohrubou mouku, přidáme jemně nastrouhaný parmazán a sůl.
Kdyby se těsto až příliš lepilo, přidáme ještě trouchu mouky.
Noky jsou uvařené, když vyplavou na povrch. Vyjmeme je děrovanou naběračkou a vsypeme do síta.
Za dýni si započítáme 30 Kč, za mouku 10 Kč, parmazán a olivový olej 45 Kč. Špenát s nivou a česnekem nás vyjde na 65 Kč. Čtyři velké porce dýňových noků se špenátem tak připravíme za 150 Kč.
Autor:Michy