Poctivý hamburger - to je pořádná porce grilovaného masa v poctivé a napůl rozkrojené housce. Jde vlastně o sendvič, u kterého záleží na kvalitě surovin víc než kdy jindy. V následujícím receptu si společně připravíme housku, která je z kynutého těsta. Houska je nadýchaná, vydrží dlouho měkká a posypat ji můžeme mákem, semínky a kořením.
Tyto hamburgerové housky samozřejmě můžeme jíst také samotné či obložené jako kterékoliv jiné pečivo. Skvělé jsou i namazané máslem a džemem.
Vyzkoušejte také recept na domácí hovězí hamburger s kozím sýrem a barbecue omáčkou, který jsme připravili z následujícíh housek
Recept na hamburgerové housky nebo bulky
1) Připravíme si 400 g hladké mouky, 1 sáček sušeného droždí, 1 vejce, 120 ml vlažného mléka, 120 ml teplé vody, 2 lžíce másla, 2 lžíce třtinového cukru a 1 lžičku soli.
Pro pečení budeme potřebovat semínka, mák nebo koření na posypání housek a 1 rozšlehané vejce na jejich pomazání. Hodit se bude také pečící papír.

2) Ve velké míse rozpustíme ve vlažné vodě instantní droždí a pořádně promícháme. V druhé míse smícháme mléko, vejce, 2 lžíce rozpuštěného másla, cukr a sůl.

3) Obě směsi po chvilce spojíme a přidáme mouku. Tu můžeme prosít, abychom se zbavili hrudek, vrátíme tak mouce nadýchanost.
Doporučujeme nepoužít hned všech 400 g mouky, ale přidávat postupně.

4) Vypracujeme hladké a nelepivé těsto na hamburgerové housky.
Těsto má správnou konzistenci, když má hladký povrch a nezůstává přilepené na nádobě.

5) Těsto na housky necháme kynout přibližně 60 minut v teplé místnosti. Po vykynutí zdvojnásobí svůj objem, je třeba s tím počítat a zvolit správnou velikost mísy.


6) Hotové těsto na housky rozdělíme na poloviny, pak na čtvrtiny a následně na osminy. Vznikne nám tak 8 stejně velkých kousků těsta, ze kterého vytvarujeme bochánky.

7) Housky přemístíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme přibližně 30 minut kynout. Opět zdvojnásobí objem, proto je klademe dál od sebe.


8) Před pečením housky posypeme semínky, mákem nebo kmínem a solí. Povrch pomažeme rozšlehaným vejcem. Housky na hamburgery vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 170 °C. Pečeme 15 minut a déle, dokud nejsou zlatavé.


Vyzkoušejte také recept na domácí hovězí hamburger s kozím sýrem a barbecue omáčkou, který jsme připravili z následujícíh housek