Grilování, rožnění, barbecue - opékání na otevřeném ohni je staré tisíce let. A dodnes se při něm lidé s nadšením setkávají při přípravě jídla, oslavách a letních párty.
Kouzlo grilování nespočívá jen v nezaměnitelné vůni pokrmů, kterou získávají přímým opékáním na dřevěném uhlí, ale už v samotném "obřadu". Maso volíme pečlivě, musíme jej předem namarinovat, dochutit dobře zvolenou směsí koření a bylinek. Nepřipravujeme pouze steaky, ale i celé ryby, plněné roládky, špízy, celou či naporcovanou zeleninu a vhodné ovoce. Ke grilovaným pokrmům nezapomeneme na stůl předchystat pestrý výběr ze salátů, klasických omáček, speciálních dipů a třeba i pikantně ochucené máslo.
Nejčastěji používáme gril na dřevěné uhlí, stále větší oblibu si získává gril ve tvaru koule, jehož horní část tvoří poklice, díky ní je opékání rovnoměrnější. Dřevěné uhlí nebo dřevěné brikety jsou nejběžnějším používaným palivem při grilování. Vrstvu dřevěného uhlí zapalujeme klasickým způsobem, v žádném případě nepoužíváme líh nebo benzín na podpalování. Bezpečnost bychom neměli nikdy podcenit. Uhlí zažeháváme až 40 minut před grilováním, aby se na něm vytvořila vrstva zbarvená do běla a uhlí už nebylo řeřavé. V blízkosti grilu by nemělo být nic hořlavého, o gril se můžeme přestat starat, až když uhlí úplně vyhasne a vychladne.
Pokud se někomu zdá příprava s grilem na dřevěné uhlí příliš zdlouhavá, zvolí plynový či elektrický gril. Při nepříznivém počasí lze použít elektrický stolní gril, případně troubu vybavenou grilovacím tělesem.
Ke grilování si pořídíme grilovací vidlice, kleště a lopatky, nehořlavé mašlovačky na potírání a mističky, ve kterých máme marinády. Praktická je i grilovací mřížka, do níž se dá umístit celá ryba.
Maso ke grilování by mělo být prorostlé tukem, aby bylo šťavnaté. Steak nebo plátek masa krájíme 2 - 3 cm silný, maso by před grilováním mělo mít pokojovou teplotu. Grilujeme maso, které vyndáme včas z lednice, mělo by mít pokojovou teplotu. Aby maso nepustilo šťávu a nebylo suché, solíme ho až těsně před pokládáním na grilovací rošt. Nezapomeneme, že i spousta předem připravených kořenících směsí obsahuje sůl. Dáme proto přednost vlastní připravené marinádě, kdy základní směs tvoří olej, čerstvé bylinky a česnek. Maso marinujeme minimálně hodinu, rybímu masu postačí 30 minut. Marinovanou potravinu vždy osušíme, aby z ní neskapával tuk, uhlí by čadilo a vznikaly by zdraví škodlivé zplodiny. Nejšetrnější je grilování v alobalových mističkách nebo přímo v alobalu.
Brambory pečené v alobalu podáváme nejčastěji jako přílohu ke grilovaným a jiným pokrmům. Jak na to? Brambory dobře okartáčujeme pod tekoucí vodou a vidličkou je několikrát napíchneme. Dobře osušíme a zabalíme do alobalu. Na roštu brambory grilujeme 50 minut, pak je rozbalíme a do kříže nakrojíme. Grilované brambory v alobalu opatrně rozevřeme nožem a vyplníme dipem nebo ochucenou zakysanou smetanou.
Grilované bramborové špízy s klobásou
(doba přípravy 35 min )
Velmi oblíbenou přílohou a chuťovkou jsou grilované kukuřičné klasy. Kukuřičné klasy i s listy vaříme v osolené vodě asi 10 minut. Scedíme a necháme dobře okapat, listy opatrně rozbalíme a odstraníme vlákna. Klasy potřeme měkkým máslem a listy opět uzavřeme. Takto připravené klasy položíme na rošt a grilujeme dozlatova zhruba 10 minut, občas je obrátíme. Grilovanou kukuřici zbavíme listů. Snáze se pojídají, když do obou konců kukuřice zapíchneme špejle. Můžeme ještě potřít bylinkovým máslem.
Grilovaná kukuřice s bylinkovým máslem
(doba přípravy 30 min )
Kromě studených omáček si můžeme jako doplněk a dochucovadlo připravit bylinkové máslo, které každý pokrm krásně zjemní a ovoní. Bylinkové máslo patří k rybám, steakům a grilované zelenině. Připravíme si ho zcela jednoduše. Do změklého másla zatřeme nasekané bylinky, koření, česnek a podle chuti také citronovou šťávu. V alobalu utvoříme z másla váleček a ten necháme v chladničce zatuhnout. Máslo můžeme naplnit i do tvořítek na led a po zatuhnutí jednoduše vyklopit.
Domácí máslo ze smetany
(doba přípravy 20 min )
Sváteční grilování: 10 masových receptů, kterými okouzlíte každou návštěvu
Prodloužený víkend, krásné letní počasí a rozpálený gril - kombinace, která si žádá perfektní recepty na domácí grilovačku.
Bude vonět až k sousedům! Marinovaný bůček na grilu krok za krokem
Recept na marinovaný bůček opečený na grilu, který se podle našeho fotoreceptu zaručené podaří.
Grilujeme kuřecí maso: Perfektně propečené kuřecí špalíčky, stehna i špízy
Grilování při nižší či střední teplotě, dostatečně nahřátý a olejem potřený rošt, ale také použití termosondy pro kontrolu vnitřní teploty, to jsou základní předpoklady pro dobře propečené kuřecí maso. Přinášíme vám 8 receptů, které doporučujeme zařadit na grilovací seznam.