Domácí máslo ze smetany

Toto je základní recept na přípravu domácího másla. Před ztuhnutím jej můžeme dochutit solí či bylinkami.


4.58x
20 min

Postup přípravy

Smetana ke šlehání musí být čerstvá (ne trvanlivá) a měla by obsahovat nejméně 30 % tuku. Čím tučnější, tím lepší. Smetana by neměla být příliš studená, proto ji před zpracováním necháme chvíli mimo lednici.

Smetanu o pokojové teplotě vlijeme do vyšší nádoby a šleháme tyčovým mixérem. Po chvíli šlehání smetana ztuhne a vznikne nám šlehačka. Šleháme dál, dokud se smetana nezačne srážet. Postupně se bude tvořit podmáslí, které si slijeme do misky. Podmáslí je chuťově moc dobré a můžeme jej vypít jen tak, nebo použít například na pečení. Šleháme, dokud se přestane tvořit další podmáslí.

Máslo můžeme přemístit do jemného sítka, aby nám všechno podmáslí snáze odkapalo. Ještě lépe je sítko vystlat plátýnkem nebo látkovou plenou. Máslo se ale v cedníku rádo zachytává a z plátýnka jej dostaneme snáze. Máslo prohněteme, abychom z něj dostali co nejvíce tekutiny. Tento krok lze vynechat.

Máslo v sítku důkladně prohněteme pod tekoucí ledovou vodou. Pokud nepoužijeme sítko, máslo položíme na dřevěné prkýnko a také prohněteme pod tekoucí studenou vodou. Je zapotřebí dostat z něj veškerou tekutinu.

Připravené máslo zabalíme do potravinové fólie nebo umístíme do formičky a necháme v lednici ztuhnout. Chceme-li ochucené máslo, teď je vhodná doba do něj přidat sůl, bylinky, česnek nebo sušená rajčata. až poté máslo umístíme do lednice.

Hotové domácí užijeme všude tam, kde kupované. Mažeme jej na chleba nebo jej využijeme při vaření.
user-icon

autor Hanka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Domácí máslo ze smetany

Zpět na recept