Pranostiky: "Na svatého Martina nejlepší je husina, pohleď na hruď i na kosti, poznáš, jaká zima se přihostí.", nebo "Na svatého Martina jiskra do vína.", jsou přesným obrazem svátku mladého vína a s ním spojené i bohaté hostiny. Připijte si letos mladým vínem i Vy!
Tradice Svatomartinského vína vychází z dávného zvyku připíjet si 11. listopadu, na den svatého Martina, poprvé novým mladým vínem pocházejícím z podzimní sklizně. Zmínky o tradici spojené s výčepem nového vína nacházíme v zápiscích již z dob císaře Josefa II.. V tento den byly uzavírány smlouvy s obecním pastýřem i ponocným. Právě 11. listopadu hospodáři "vyúčtovávali" uplynulou sezónu, prodlužovali službu svým děvečkám a pacholkům nebo přijímali nové sloužící. Na stvrzení dobré služby si všichni spolu poprvé přiťukli právě mladým vínem.
Kvalita mladého vína rozhodovala i o tom, zda majitel vinice obnovil se svými vinaři smlouvu na další rok či nikoli. Před Martinem se s vínem kvůli pověře ťukat nesmí, a tak se nové smlouvy dojednávaly při skleničce v té době již jiskrného vína a poprvé se sním mohlo i přiťuknout. Tento den byla již sklizeň v bezpečí pod střechou, byl plný hodování a veselí. Při ochutnávání Svatomartinských vín nesměla chybět pečená husa a spousta jiných dobrot (třeba Svatomartinské rohlíčky s tvarohem).
Recepty na pečenou husu
Svatomartinská vína, již tradiční tuzemská obdoba slavnějšího francouzského svátku beaujolais. Podle odborníků se tato mladá vína nehodí k archivaci a jsou určena k rychlé spotřebě nejpozději do Velikonoc. Mladá podzimní Svatomartinská vína jsou lehká a jiskrná. Vyznačují se jemnou ovocnou chutí, voní třeba jako jsou broskve, pomeranče, hrušky, švestky nebo višně.
Pod značkou Svatomartinské se mohou prodávat pouze bílá vína odrůd Müller-Thurgau a Veltlínské červené rané a klarety, růžová a červená vína odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Jednotlivá vína se můžou vyrobit z každé jednotlivé odrůdy či z libovolné směsi (cuvée) uvedených dvou odrůd.
Vinaři tvrdí, že pokud se mladé Svatomartinské víno vyvede, znamená to, že bude kvalitní celý ročník.
Víno, které se zrodí díky slámě
Svatomartinský speciál: Návod na dokonalou hostinu krok za krokem
Svatomartinské slavnosti jsou vlastně takovou generálkou na Vánoce. A každý rok se na ně těší čím dál více lidí. Voňavá pečená husa s křupavou kůrčičkou, nadýchané knedlíky na vícero způsobů a výborné domácí zelí. Když k tomu přidáte ještě husí kaldoun, paštiku a jako sladkou tečku svatomartinské rohlíčky nebo posvícenské koblihy, budete na opěvovanou gastronomickou událost dlouho vzpomínat.
Foto: Shutterstock.com
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena