Vedle svatomartinské husy a mladého vína patří k tradičním podzimním pochoutkám svatomartinské rohlíčky. Plní se mákem, ořechy nebo povidly a ze stolu mizí závratnou rychlostí!
Svatomartinské rohlíčky se pečou k příležitosti svátku svatého Martina, který přijíždí na bílém koni 11. listopadu každý rok. Na jeho počest se pořádají hody, podává se svatomartinská husa i mladé svatomartinské víno.
Svatomartinské rohlíčky (někde se jim říká Martinské podkovy) se připravují z jemného kynutého i nekynutého křehkého těsta. Těsto vyválíme na tenkou placku, kterou rozdělíma na 8 dílů podobně jako pizzu. Vzniklé trojúhelníčky těsta se naplní a stočí do rohlíčků.
Nejčastěji se plní ořechovou nebo makovou náplní. Recepty se mohou mírně lišit region od regionu, ale základní požadavek zůstává stejný – rohlíčky by měly být křehké křupavé a plné chutné náplně. Po vychladnutí se cukrují moučkovým cukrem.
-> Svatomartinská hostina krok za krokem
Ořechová náplň – připravuje se z mletých vlašských ořechů, cukru, mléka a často i trochy rumu pro lepší chuť.
Maková náplň – mletý mák se povaří s mlékem a cukrem a dochutí citronovou kůrou či skořicí.
Povidlová náplň – jednodušší varianta, kdy se používají hustá povidla, která se jen lehce osladí a naředí rumem nebo jiným likérem, případně zahustí perníkem nebo piškoty.
Tvarohová náplň – nejlépe se připravuje z baleného tvarohu v papíru, protože je odkapaný a hustší než vaničkový a líp se s ním pracuje. Na přípravu náplně se tvaroh osladí, případně přidají rozinky, žloutek nebo máslo.
300 g hladké mouky
150 g másla
1 žloutek
1 lžíce cukru
1/2 lžičky soli
20 g droždí
125 ml vlažného mléka
150 g mletých vlašských ořechů
100 ml mléka
50 g cukru
1 lžíce rumu
citronová kůra na dochucení
moučkový cukr na obalení
->Martinské podkovy krok za krokem
Recepty na svatomartinské rohlíčky, které by vám neměly uniknout:
Svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena