Správně pečená husa však není vůbec nijak složitá záležitost. Má kromě jiných jedno velice důležité pravidlo, které se nevyplatí obcházet. Husa by se měla péct tak dlouho, aby se z ní vypeklo co nejvíce sádla, ale přitom ne zase příliš dlouho, aby se nevysušila. Co tedy vlastně dodržovat a na co se zaměřit, aby svatomartinská husa byla nejen na pohled dokonalou ozdobou sváteční tabule, ale taky pochoutkou, na kterou dlouho nezapomenete?
Husu, kterou jste koupili jako chlazenou, nechte dvě hodiny vyndanou z lednice při pokojové teplotě. Pokud je husa mražená, vyndejte ji den předem z mrazáku a nechte ji samovolně rozmrznout. Žádné rozmrazování v mikrovlnce nebo namáčení do vařící vody! I rozmraženou husu pak nechte před samotným pečením ještě dvě hodiny stát. Nezapomeňte také vyndat sáček s vnitřnostmi, ty se vám budou hodit například pro přípravu husího kaldounu. Ostrým nožem odřízneme všechny přebytečné kusy kůže a tuku, stejně tak vnější části křídel. Husu pořádně opláchneme, zevnitř i zvenčí pak důkladně nasolíme, a nakonec posypeme kmínem. Husa se peče v troubě nepřikrytá, a jako taková by si měla po celou dobu pečení udržet celistvý tvar. Je proto vhodné husu převázat provázkem, nebo jí alespoň svázat stehna. Nožem pak propíchejte kůži na hrudi a spodních částech stehen, odtud bude při pečení vytékat nejvíce sádla. Odřezané kousky kůže, křídel a tuku nevyhazujte, budou se hodit pro lepší výpek, proto je umístěte na dno pekáče, nad ně položte rošt a na něj pak husu zády dolů. Troubu předehřejte na 120 stupňů Celsia, podle potřeby přisypte k huse sůl a kmín a vložte ji do trouby.
Tak jako u každé drůbeže, u husy obzvlášť platí solí nešetřit. Někteří labužníci doporučují dokonce zasypání celého kusu masa solí a takto nechat přes noc. Správné nasolení je zásadní pro správnou chuť husy a kvalitu výpeku. Jak se říká, pečené huse sluší a naprosto stačí jen sůl, kmín a trpělivost. Husu můžete nasolit a okmínovat i jeden až dva dny předem, maso tak zkřehne, bude provoněné, zkrátka bude lehce marinované, aniž bychom k tomu potřebovali spoustu ingrediencí. Bylinky ani nejrůznější směsi koření opravdu nejsou v tomto případě třeba, česká pečená husa je taková, jakou ji všichni známe a milujeme, a sůl s kmínem je léty prověřená a dosud nepřekonaná kombinace pro docílení té nejlepší a jedinečné chuti.
Při pečení husy si zároveň pořizujeme sklenici sádla, která, pokud ji nevyužijeme, může být sama o sobě výborným „jedlým“ dárkem nebo výslužkou pro hosty. Při pečení na vyšším roštu má husa pod sebou dost prostoru pro proudění vzduchu a tuk spolu s výpekem můžou přitom odkapávat mimo maso. Hned na začátku pečení je vhodné husu podlít vodou, vytékající tuk se tak nebude přepalovat. Pečeme pomalu a při nízké teplotě – to je zásada, která je zároveň klíčem k úspěchu. Na dobře upečenou husu není radno spěchat. Před vysušením masa vás nezachrání ani překrytí, ani časté podlévání, pokud budete pospíchat a nedopřejete tomu čas. Držte se proto nízké teploty pečení, teprve cca po hodině můžete na teplotě opatrně přidávat. Názory na optimální dobu pečení se hojně liší, doporučuje se i dvanáct až patnáct hodin. Dobře upečenou, křupavou a měkkou pečínku však můžete mít už po pěti hodinách.
Výpek by se měl opatrně a pečlivě rozdělit na šťávu a sádlo, jednotlivé porce pak přeléváme pouze šťávou, sádlo, jak zmíněno výše, slijeme do kastrůlku nebo do sklenice. I proto je dobré husu při pečení nekoupat ve výpeku, pomocí roštu se může vypékat a zároveň rovnoměrně a postupně ze všech stran zlátnout. Pokud chcete výpek trochu doladit a vylepšit jeho barvu, nabízí se snadný způsob. Na pánvi na sucho osmahněte mouku, až chytne tmavě hnědou barvu, ale pozor, nesmí zčernat a začít nepříjemně páchnout spáleninou. Výpek z husy zředíme vodou, přidáme zásmažku z mouky a metličkou důkladně promícháme. Necháme ještě chvíli povařit a máme hotovo.
Svatomartinské MENU a nákupní seznam: Na co nezapomenout?
Listopad je tu a s ním i blížící se svátek sv. Martina, který by měl být ve znamení rodinných setkání a také poctivé a tradiční svatomartinské hostiny. Vypečená husička a další svatomartinské pochoutky jsou v tomto období každoročně sázkou na jistotu.
Svatomartinská vína - připijte si mladým vínem z podzimní sklizně
Pranostiky: "Na svatého Martina nejlepší je husina, pohleď na hruď i na kosti, poznáš, jaká zima se přihostí.", nebo "Na svatého Martina jiskra do vína.", jsou přesným obrazem svátku mladého vína a s ním spojené i bohaté hostiny. Připijte si letos mladým vínem i Vy!
Nejlepší recepty na domácí knedlíky: K pečené huse, bůčku i ke guláši
Jsou pokrmy, které si bez knedlíku neumíme představit. Ale jak udělat opravdu dobrý houskový knedlík? Nebo máte raději vídeňský, karlovarský či bramborový? Na vydařené domácí knedlíky potřebujete ten správný recept, vybrali jsme pro vás ty s nejlepším hodnocením.
Úvodní foto: Shutterstock.com
autor Veronika
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena