Vaření.czMagazínKnedlíky ke svatomartinské huse: Jaké vybrat a jak je připravit?

Knedlíky ke svatomartinské huse: Jaké vybrat a jak je připravit?

Knedlíky ke svatomartinské huse: Jaké vybrat a jak je připravit?

Svatomartinská husa se bez knedlíků neobejde, které však vybrat? Budou se hodit kynuté houskové, bramborové, špekové, chlupaté, karlovarské nebo snad Pajfálské? A jaké můžeme i zkombinovat?

5495×

Knedlíky jsou typickou a snad nejoblíbenější přílohou české kuchyně, znají je ale i jinde ve světě. Honosí se jimi například bavorská nebo rakouská kuchyně, v Maďarsku, na Slovinsku nebo v Itálii mají zase obdobu zvanou noky. Jaké však letos ke své svatomartinské pečínce zvolíte vy? Oblíbenou každoroční klasiku, nebo něco nového?

Kynuté houskové knedlíky – osvědčená klasika

První zmínka o houskovém knedlíku pochází dokonce už ze 7. století. Ve středověku je znali lidé chudí i bohatí. V 19. století se začaly formovat typické pokrmy české národní kuchyně a český houskový knedlík se stal fenoménem.

Suroviny: 2 dny staré rohlíky, půl kostky droždí, 1 lžička cukru, 500 g hrubé mouky, špetka soli, 250 ml mléka a jedno vejce

Do hrníčku rozdrobíme kvasnice, přidáme cukr, trochu vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, na kostičky nakrájené rohlíky a špetku soli, přidáme zbytek mléka, vejce a připravený kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Poté z něj uděláme dvě stejné šišky a vložíme je do vroucí osolené vody. Vaříme je 15 - 18 minut, v polovině varu obrátíme. Uvařené knedlíky vyjmeme, propícháme vidličkou (aby z nich unikla pára) a krájíme na plátky.

Bramborové knedlíky – hodí se samotné nebo v kombinaci s houskovými

Bramborové knedlíky jsou vhodné jako příloha k masu se zelím či se špenátem, ale známé a velmi oblíbené jsou například i plněné bramborové knedlíky s uzeným masem a cibulkou. Zvolíte-li je k pečené huse nebo kachně, dají se kombinovat s knedlíky houskovými i karlovarskými.

Suroviny: 1 kg brambor vařených ve slupce, dvě vejce, 250 g hrubé mouky, 150 g krupice a sůl

Uvařené brambory necháme trochu vychladnout a oloupeme. Poté nastrouháme do mísy a přidáme vejce, hrubou mouku a krupici. Osolíme a vypracujeme hladké těsto. Na vále prohněteme a necháme chvíli odpočinout, těsto poté rozdělíme na čtyři díly a z každého dílu vyválíme váleček. Knedlíky opatrně vložíme do vařící osolené vody, po chvíli je vařečkou odlepíme ode dna a vaříme cca 25 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme z vody, a ještě horké nakrájíme na plátky.

Chlupaté knedlíky alias Podkrkonošské noky

V západních Čechách a Pošumaví bývají kulaté a velké asi jako dětská pěst. Po uvaření se rozpůlí a podávají jako příloha k pečeným masům, spolu s bílým a červeným zelím na kyselo nebo na sladko. V Podkrkonoší se ze stejného základu dělají noky, které se však většinou podávají jako samostatné jídlo.

Suroviny: 350 g syrových brambor, 150 g brambor vařených ve slupce, jedno vejce, 250 g hrubé mouky, sůl, olej a petrželka

Ve slupce uvaříme brambory, které pak oloupeme a necháme vychladnout. Potom je nastrouháme a k nim přidáme nastrouhané syrové brambory. Poté přidáme vejce, mouku, sůl a petrželku nasekanou nadrobno. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme chvíli odpočinout. Do vroucí vody pak vkládáme lžící z těsta vytvořené knedlíčky. Vaříme asi 8 až 10 minut. Uvařené knedlíky přendáme do mísy, zakápneme olejem a dobře promícháme.

Karlovarské knedlíky

Karlovarský knedlík řadíme v české národní kuchyni mezi speciality. Vynikají přísnou recepturou, nezaměnitelnou chutí a typickým mozaikovým řezem.

Suroviny: 70 g másla, špetka soli, 6 žloutků, půl litru mléka, 500 g mouky, 200 g starší housky, 200 g másla, 20 g rozpuštěného másla na potření ubrousku.

Máslo utřeme se žloutky a solí do pěny, bílky necháme stranou. Po lžících vmícháme mléko a mouku. Housky nakrájíme na kostky a na másle je krátce osmahneme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Osmažené housky přidáme do těsta, opatrně vmícháme sníh z bílků. Připravený čistý ubrousek potřeme rozpuštěným máslem, vlijeme na něj těsto, ubrousek zarolujeme a pevně svážeme okraje provázkem. Vaříme v osolené vodě asi hodinu, zhruba v polovině varu otočíme. Uvařený knedlík nakrájíme nití na plátky.

Špekové knedlíky vařené v páře

Špekové knedlíky se báječně hodí ke kysanému zelí, špenátu, pečenému masu i guláši. Podávat je můžeme jako hlavní jídlo i jako přílohu.

Suroviny: 7 tvrdých rohlíků, 150 g strouhanky, 100 g pikantního špeku, 1 lžíci sádla, jednu velkou cibuli, 80 g hrubé mouky, 3 vejce, 2 dl vlažné vody, mletý černý pepř a sůl, čerstvou petrželku

Na sádle osmažíme cibulku a špek, přidáme na kostičky rohlíky, vše společně osmažíme a necháme vychladnout. Přidáme vejce, mouku, vodu, strouhanku, petrželku, osolíme a opepříme. Tvarujeme kulaté knedlíky, které cca 20 minut vaříme na pařníku, nad kastrůlkem s horkou vodou.

Pajfálský knedlík vařený v ubrousku

Další výjimečná specialita a knedlík, který vaříme zásadně v ubrousku. Pro svou nadýchanost a jemnost je nazýván králem mezi knedlíky a byla o něm zmínka i ve filmu Slavnosti sněženek.

Suroviny: 300 g na kostičky nakrájené opražené žemle, 250 ml mléka, 50 ml smetany, 2 vejce, sníh ze tří bílků, 60 g hrubé mouky, muškátový květ, 100 g uzeného masa na kostičky, špetka soli, cibule na kostičky, hrst nakrájené petrželky kudrnky, sádlo na potření ubrousku a trocha strouhanky na jeho posypání

Na pánvi osmahneme cibuli a uzené maso. Z vajec oddělíme žloutky, přilijeme mléko, smetanu, vsypeme mouku, osolíme a metlou všechno důkladně prošleháme. Vše smícháme a přidáme opraženou žemli, petrželku a špetku muškátového květu. Dále opatrně vmícháme tuhý sníh. Látkový ubrousek potřeme sádlem a posypeme strouhankou, navrstvíme těsto a zarolujeme. Konce zatočíme a svážeme. Knedlík vložíme do vroucí vody a vaříme asi 45 minut. Knedlík hodně nakyne. Po uvaření vyndáme a necháme chvilku stát, ale nepropichujeme. Poté opatrně nakrájíme.

Dobrou chuť!

Svatomartinská husa: Jak ji péct, aby byl výsledek perfektní?

Je to skoro k neuvěření, ale svatý Martin už bude na svém bílém koni co nevidět na cestě, tudíž přichází čas zalistovat kuchařkami a připravit se na každoroční svatomartinskou hostinu. Svatomartinská pečená husa symbolicky zahajuje odpočet do Vánoc, mnohá hospodyňka tak už teď přemýšlí, jak na to, aby ta letošní sváteční pečínka byla ještě o něco lepší než ta loňská.

Svatomartinská

Svatomartinské MENU a nákupní seznam: Na co nezapomenout?

Listopad je tu a s ním i blížící se svátek sv. Martina, který by měl být ve znamení rodinných setkání a také poctivé a tradiční svatomartinské hostiny. Vypečená husička a další svatomartinské pochoutky jsou v tomto období každoročně sázkou na jistotu.

Svatomartinské

Úvodní foto: Shutterstock.com

user-icon

autor Veronika

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena