Možná už také jako my přemýšlíte nad letošní svatomartinskou hostinou. Svatomartinská husa se bez knedlíků neobejde, které však vybrat? Budou se hodit kynuté houskové, bramborové, špekové, chlupaté, karlovarské nebo snad Pajfálské? A jaké můžeme i zkombinovat?
Knedlíky jsou typickou a snad nejoblíbenější přílohou české kuchyně, znají je ale i jinde ve světě. Honosí se jimi například bavorská nebo rakouská kuchyně, v Maďarsku, na Slovinsku nebo v Itálii mají zase obdobu zvanou noky. Jaké však letos ke své svatomartinské pečínce zvolíte vy? Oblíbenou každoroční klasiku, nebo něco nového?
První zmínka o houskovém knedlíku pochází dokonce už ze 7. století. Ve středověku je znali lidé chudí i bohatí. V 19. století se začaly formovat typické pokrmy české národní kuchyně a český houskový knedlík se stal fenoménem.
Suroviny: 2 dny staré rohlíky, půl kostky droždí, 1 lžička cukru, 500 g hrubé mouky, špetka soli, 250 ml mléka a jedno vejce
Do hrníčku rozdrobíme kvasnice, přidáme cukr, trochu vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, na kostičky nakrájené rohlíky a špetku soli, přidáme zbytek mléka, vejce a připravený kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Poté z něj uděláme dvě stejné šišky a vložíme je do vroucí osolené vody. Vaříme je 15 - 18 minut, v polovině varu obrátíme. Uvařené knedlíky vyjmeme, propícháme vidličkou (aby z nich unikla pára) a krájíme na plátky.
Bramborové knedlíky jsou vhodné jako příloha k masu se zelím či se špenátem, ale známé a velmi oblíbené jsou například i plněné bramborové knedlíky s uzeným masem a cibulkou. Zvolíte-li je k pečené huse nebo kachně, dají se kombinovat s knedlíky houskovými i karlovarskými.
Suroviny: 1 kg brambor vařených ve slupce, dvě vejce, 250 g hrubé mouky, 150 g krupice a sůl
Uvařené brambory necháme trochu vychladnout a oloupeme. Poté nastrouháme do mísy a přidáme vejce, hrubou mouku a krupici. Osolíme a vypracujeme hladké těsto. Na vále prohněteme a necháme chvíli odpočinout, těsto poté rozdělíme na čtyři díly a z každého dílu vyválíme váleček. Knedlíky opatrně vložíme do vařící osolené vody, po chvíli je vařečkou odlepíme ode dna a vaříme cca 25 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme z vody, a ještě horké nakrájíme na plátky.
V západních Čechách a Pošumaví bývají kulaté a velké asi jako dětská pěst. Po uvaření se rozpůlí a podávají jako příloha k pečeným masům, spolu s bílým a červeným zelím na kyselo nebo na sladko. V Podkrkonoší se ze stejného základu dělají noky, které se však většinou podávají jako samostatné jídlo.
Suroviny: 350 g syrových brambor, 150 g brambor vařených ve slupce, jedno vejce, 250 g hrubé mouky, sůl, olej a petrželka
Ve slupce uvaříme brambory, které pak oloupeme a necháme vychladnout. Potom je nastrouháme a k nim přidáme nastrouhané syrové brambory. Poté přidáme vejce, mouku, sůl a petrželku nasekanou nadrobno. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme chvíli odpočinout. Do vroucí vody pak vkládáme lžící z těsta vytvořené knedlíčky. Vaříme asi 8 až 10 minut. Uvařené knedlíky přendáme do mísy, zakápneme olejem a dobře promícháme.
Karlovarský knedlík řadíme v české národní kuchyni mezi speciality. Vynikají přísnou recepturou, nezaměnitelnou chutí a typickým mozaikovým řezem.
Suroviny: 70 g másla, špetka soli, 6 žloutků, půl litru mléka, 500 g mouky, 200 g starší housky, 200 g másla, 20 g rozpuštěného másla na potření ubrousku.
Máslo utřeme se žloutky a solí do pěny, bílky necháme stranou. Po lžících vmícháme mléko a mouku. Housky nakrájíme na kostky a na másle je krátce osmahneme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Osmažené housky přidáme do těsta, opatrně vmícháme sníh z bílků. Připravený čistý ubrousek potřeme rozpuštěným máslem, vlijeme na něj těsto, ubrousek zarolujeme a pevně svážeme okraje provázkem. Vaříme v osolené vodě asi hodinu, zhruba v polovině varu otočíme. Uvařený knedlík nakrájíme nití na plátky.
Špekové knedlíky se báječně hodí ke kysanému zelí, špenátu, pečenému masu i guláši. Podávat je můžeme jako hlavní jídlo i jako přílohu.
Suroviny: 7 tvrdých rohlíků, 150 g strouhanky, 100 g pikantního špeku, 1 lžíci sádla, jednu velkou cibuli, 80 g hrubé mouky, 3 vejce, 2 dl vlažné vody, mletý černý pepř a sůl, čerstvou petrželku
Na sádle osmažíme cibulku a špek, přidáme na kostičky rohlíky, vše společně osmažíme a necháme vychladnout. Přidáme vejce, mouku, vodu, strouhanku, petrželku, osolíme a opepříme. Tvarujeme kulaté knedlíky, které cca 20 minut vaříme na pařníku, nad kastrůlkem s horkou vodou.
Další výjimečná specialita a knedlík, který vaříme zásadně v ubrousku. Pro svou nadýchanost a jemnost je nazýván králem mezi knedlíky a byla o něm zmínka i ve filmu Slavnosti sněženek.
Suroviny: 300 g na kostičky nakrájené opražené žemle, 250 ml mléka, 50 ml smetany, 2 vejce, sníh ze tří bílků, 60 g hrubé mouky, muškátový květ, 100 g uzeného masa na kostičky, špetka soli, cibule na kostičky, hrst nakrájené petrželky kudrnky, sádlo na potření ubrousku a trocha strouhanky na jeho posypání
Na pánvi osmahneme cibuli a uzené maso. Z vajec oddělíme žloutky, přilijeme mléko, smetanu, vsypeme mouku, osolíme a metlou všechno důkladně prošleháme. Vše smícháme a přidáme opraženou žemli, petrželku a špetku muškátového květu. Dále opatrně vmícháme tuhý sníh. Látkový ubrousek potřeme sádlem a posypeme strouhankou, navrstvíme těsto a zarolujeme. Konce zatočíme a svážeme. Knedlík vložíme do vroucí vody a vaříme asi 45 minut. Knedlík hodně nakyne. Po uvaření vyndáme a necháme chvilku stát, ale nepropichujeme. Poté opatrně nakrájíme.
Dobrou chuť!
Svatomartinská husa: Jak ji péct, aby byl výsledek perfektní?
Je to skoro k neuvěření, ale svatý Martin už bude na svém bílém koni co nevidět na cestě, tudíž přichází čas zalistovat kuchařkami a připravit se na každoroční svatomartinskou hostinu. Svatomartinská pečená husa symbolicky zahajuje odpočet do Vánoc, mnohá hospodyňka tak už teď přemýšlí, jak na to, aby ta letošní sváteční pečínka byla ještě o něco lepší než ta loňská.
Svatomartinské MENU a nákupní seznam: Na co nezapomenout?
Listopad je tu a s ním i blížící se svátek sv. Martina, který by měl být ve znamení rodinných setkání a také poctivé a tradiční svatomartinské hostiny. Vypečená husička a další svatomartinské pochoutky jsou v tomto období každoročně sázkou na jistotu.
Úvodní foto: Shutterstock.com
autor Veronika
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena