Svatomartinská pečená husa

Tradiční a jednoduchý recept na poctivou sváteční svatomartinskou husu.


3.922x
160 min

Ingredience

1 paličkačesnek
40 gmáslo
2 kscibule
3 ksmrkev
5 snítekpetržel
1 kshusa
1 listbobkový list
150 mlbílé víno
1 lžičkacelý pepř
1 svazekčerstvý tymián
3 ksřapíkatý celer
1 svazekčerstvá šalvěj

podle chuti

sůl
pepř

Postup přípravy

Husu propláchneme studenou vodou. Pokud má křídla, tak je odlomíme a použijeme do vývaru. Kůži (nikoliv maso) lehce propícháme na několika místech ostrým nožem, aby se při pečení nenafukovala. Celer i mrkev oloupeme a rozpůlíme. Troubu zapneme na 200 °C. Uvnitř husu pořádně prosolíme a opepříme. Do husy vložíme celery a mrkev, česnek, tymián a šalvěj. Husu osolíme a opepříme i zvenku, položíme ji do pekáče prsy nahoru a nohy svážeme provázkem. Husu pečeme přibližně 60 minut dozlatova. V průběhu pečení naběračkou odebíráme vypečené sádlo. Následně snížíme teplotu na 180 °C a pečeme další 2 hodiny. Nikdy nevadí, když husu pečeme trochu déle. Upečenou husu vyjmeme z pekáče a necháme asi 15 minut odpočinout. Z odlomených křídel, drobů a případně odřezků připravíme husí vývar, na který použijeme také zbylou mrkev, řapíkatý celer, cibuli, bobkový list, petržel a pepř. Přidáme vodu a vaříme asi 2 hodiny. Během vaření sbíráme pěnu z hladiny, aby se vývar nezakalil. Šťávu z pekáče slijeme do menšího rendlíku, přidáme víno a svaříme asi o jednu třetinu. Přilijeme asi 0,5 l husího vývaru a svaříme opět asi o třetinu. Omáčku dochutíme pepřem, solí a máslem. Hotovou omáčku podáváme společně s pečenou svatomartinskou husou. Foto: Thinkstock.com


Svatomartinská husa: Jak ji péct, aby byl výsledek perfektní?


Je to skoro k neuvěření, ale svatý Martin už bude na svém bílém koni co nevidět na cestě, tudíž přichází čas zalistovat kuchařkami a připravit se na každoroční svatomartinskou hostinu. Svatomartinská pečená husa symbolicky zahajuje odpočet do Vánoc, mnohá hospodyňka tak už teď přemýšlí, jak na to, aby ta letošní sváteční pečínka byla ještě o něco lepší než ta loňská.


Svatomartinská


Knedlíky ke svatomartinské huse: Jaké vybrat a jak je připravit?


Svatomartinská husa se bez knedlíků neobejde, které však vybrat? Budou se hodit kynuté houskové, bramborové, špekové, chlupaté, karlovarské nebo snad Pajfálské? A jaké můžeme i zkombinovat?


Knedlíky


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Svatomartinská pečená husa

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena