Pomalu pečená husa s pečenými jablky a brambory

Pomalým pečením dosáhneme úžasné chuti, šťavnatosti, měkkosti husího masa a křupavosti kůžičky na povrchu. Recept na doma kukuřicí vykrmenou husu, která se stane přípravou skutečnou delikatesou.


3.229x
160 min
1×

Postup přípravy

Oškubanou, vykuchanou, očištěnou a doma vykrmenou husu omyjeme a osušíme. Kůži nařežeme ostrým nožem na povrchu šikmými zářezy až po maso, ale ne hlouběji, mimo míst na prsou a stehnech, droby odložíme na polévku. Husu dáme do pekáče a 48 hodin před pečením vydatně osolíme ze všech stran i zevnitř, aby se husa prosolila i do hloubky a při pečení se uvolnilo, co nejvíce sádla, které promastí husí maso. Husu přikryjeme alobalem a odložíme na tento čas odpočívat do chladničky.

Husu v den D vybereme z chladničky, propláchneme proudem studené vody, aby se vyplavila přebytečná sůl, omyjeme studeným mlékem, poutíráme papírovou kuchyňskou utěrkou, vložíme do pekáče prsy dolů a podlijeme asi 150 ml studené vody. Připravila jsem jen polovinu husy, neboť jsme byli jen dva, druhou polovinu jsem odložila do mrazničky.

Připravenou husu vložíme péct nepřikrytou do trouby vyhřáté na 160 °C. Během pečení husu často přeléváme výpekem. Když se husa peče, omyjeme jablko, zbavíme ho stopky a jádřince, rozčtvrtíme a po 1. hodině pečení připravené jablko vložíme do hrudního koše.

Po druhé hodině pečení vybereme upečené jablko, husu obrátíme prsy nahoru, pečeme dále při stejné teplotě za častého přelévaní výpekem a podle potřeby podlijeme malým množstvím horké vody, aby se nepřerušilo pečení a nedošlo k připálení husy zespodu a ke shoření vypečeného sádla.

Po 3. hodině začneme husu potírat silikonovým štětcem studenou sladkou smetanou, tak dostane husa krásnou hnědo-červenou barvu a získá chutnou křupavou kůžičku. Kůži potíráme sladkou smetanou každých 20 minut.

Po 4 hodinách bude husa krásně a správně upečená, vybereme ji z trouby a necháme asi 20 minut odpočívat a potom jsem ji pokrájela na porce. Během pečení průběžně odebíráme husí sádlo a v husím sádle upečeme celé stejně velké očištěné brambory, solit je nemusíme. Na talíř položíme porci upečené husy, obložíme ji pečenými jablky a v husím sádle pečenými brambory. Zbytek sádla scedíme a odložíme do chladničky.

Pomalu pečenou husu s pečenými jablky a brambory pečenými v husím sádle podáváme s doma zavařeným salátem z červené řepy a křenu. Pomalu pečená husa je delikatesa, která chutná za tepla, ale i za studena jen tak s dobrým doma upečeným chlebem.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Pomalu pečená husa s pečenými jablky a brambory

Zpět na recept