1 lžíce | sůl | |
1 ks | cibule | |
1 lžíce | kmín | |
1-2 šálky | voda | |
1 ks | husa | |
podle chuti | ||
---|---|---|
cukr | ||
ocet | ||
příloha | ||
60 g | slanina | |
0.5 lžičky | sůl | |
1 ks | cibule | |
2 lžíce | hladká mouka | |
1 lžička | drcený kmín | |
1 lžíce | husí sádlo | |
1 sklenice | červené sterilované zelí | |
omáčka | ||
300 ml | vývar | |
1-2 lžičky | hladká mouka |
Husu očistíme, křídla odřízneme, a husu důkladně osolíme a okmínujeme zevnitř i zvenku. Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo a vložíme spolu odříznutými křídly na dno pekáče. Vše podlijeme šálkem vody a vložíme rošt, na který položíme husu prsy nahoru. Tekutina se nesmí dotýkat masa. Kůži propícháme jehlou a pekáč zakryjeme. Do pekáče bude při pečení odkapávat sádlo. Takto nemusíme husu otáčet, upeče se ze všech stran dozlatova. Husu pečeme v předehřáté troubě při 150 °C asi 3 až 4 hodiny, dokud nebudě měkká. Hotovou husu vyjmeme z pekáče a větší část sádla slijeme. Zbývající výpek na sporáku přivedeme k varu a za občasného míchání necháme tekutinu zcela odpařit. Poté pilně vmícháme mouku a vše restujeme asi 1 - 2 minuty dozlatova. Takto připravenou směs podlijeme vodou nebo vývarem, vše řádně rozmícháme, teplotu snížíme a necháme zvolna vařit asi 15 minut na požadovanou hustotu. Nakonec šťávu z husy přecedíme do omáčníku. Než se nám husa upeče, připravíme si červené zelí. Zelí i s nálevem vložíme do hrnce, přilijeme vodu tak, aby hladina dosahovala do výše zelí. Přidáme sůl a kmín a vše přivedeme k varu. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a spolu se slaninou orestujeme na sádle dozlatova. Potom vše zaprášíme hladkou moukou, asi 1 - 2 minuty opékáme a následně touto směsí zahustíme zelí, které zvolna vaříme asi 20 minut. Hotové zelí podle chuti okyselíme octem a osladíme cukrem. Pečenou husu rozdělíme na porce a podáváme s červeným sladkokyselým zelím. Štávu podáváme zvlášť v omáčníku.
Svatomartinský speciál: Návod na dokonalou hostinu krok za krokem
Svatomartinské slavnosti jsou vlastně takovou generálkou na Vánoce. A každý rok se na ně těší čím dál více lidí. Voňavá pečená husa s křupavou kůrčičkou, nadýchané knedlíky na vícero způsobů a výborné domácí zelí. Když k tomu přidáte ještě husí kaldoun, paštiku a jako sladkou tečku svatomartinské rohlíčky nebo posvícenské koblihy, budete na opěvovanou gastronomickou událost dlouho vzpomínat.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena