Recept na klasicky pečenou husu na kmínu s červeným sladkokyselým sterilovaným zelím. Pokrm podáváme jako hlavní chod s knedlíkem nebo bramborovými šiškami.
1 lžíce | sůl |
1 ks | cibule |
1 lžíce | kmín |
1-2 šálky | voda |
1 ks | husa |
podle chuti | |
---|---|
cukr | |
ocet | |
příloha | |
60 g | slanina |
0.5 lžičky | sůl |
1 ks | cibule |
2 lžíce | hladká mouka |
1 lžička | drcený kmín |
1 lžíce | husí sádlo |
1 sklenice | červené sterilované zelí |
omáčka | |
300 ml | vývar |
1-2 lžičky | hladká mouka |
Husu očistíme, křídla odřízneme, a husu důkladně osolíme a okmínujeme zevnitř i zvenku. Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo a vložíme spolu odříznutými křídly na dno pekáče. Vše podlijeme šálkem vody a vložíme rošt, na který položíme husu prsy nahoru. Tekutina se nesmí dotýkat masa. Kůži propícháme jehlou a pekáč zakryjeme. Do pekáče bude při pečení odkapávat sádlo. Takto nemusíme husu otáčet, upeče se ze všech stran dozlatova. Husu pečeme v předehřáté troubě při 150 °C asi 3 až 4 hodiny, dokud nebudě měkká. Hotovou husu vyjmeme z pekáče a větší část sádla slijeme. Zbývající výpek na sporáku přivedeme k varu a za občasného míchání necháme tekutinu zcela odpařit. Poté pilně vmícháme mouku a vše restujeme asi 1 - 2 minuty dozlatova. Takto připravenou směs podlijeme vodou nebo vývarem, vše řádně rozmícháme, teplotu snížíme a necháme zvolna vařit asi 15 minut na požadovanou hustotu. Nakonec šťávu z husy přecedíme do omáčníku. Než se nám husa upeče, připravíme si červené zelí. Zelí i s nálevem vložíme do hrnce, přilijeme vodu tak, aby hladina dosahovala do výše zelí. Přidáme sůl a kmín a vše přivedeme k varu. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a spolu se slaninou orestujeme na sádle dozlatova. Potom vše zaprášíme hladkou moukou, asi 1 - 2 minuty opékáme a následně touto směsí zahustíme zelí, které zvolna vaříme asi 20 minut. Hotové zelí podle chuti okyselíme octem a osladíme cukrem. Pečenou husu rozdělíme na porce a podáváme s červeným sladkokyselým zelím. Štávu podáváme zvlášť v omáčníku.
Svatomartinský speciál: Návod na dokonalou hostinu krok za krokem
Svatomartinské slavnosti jsou vlastně takovou generálkou na Vánoce. A každý rok se na ně těší čím dál více lidí. Voňavá pečená husa s křupavou kůrčičkou, nadýchané knedlíky na vícero způsobů a výborné domácí zelí. Když k tomu přidáte ještě husí kaldoun, paštiku a jako sladkou tečku svatomartinské rohlíčky nebo posvícenské koblihy, budete na opěvovanou gastronomickou událost dlouho vzpomínat.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena