Vaření.czReceptyPečená husa s červeným zelím

Pečená husa s červeným zelím

Recept na klasicky pečenou husu na kmínu s červeným sladkokyselým sterilovaným zelím. Pokrm podáváme jako hlavní chod s knedlíkem nebo bramborovými šiškami.


5.02x
160 min

Ingredience

1 lžícesůl
1 kscibule
1 lžícekmín
1-2 šálkyvoda
1 kshusa

podle chuti

cukr
ocet

příloha

60 gslanina
0.5 lžičkysůl
1 kscibule
2 lžícehladká mouka
1 lžičkadrcený kmín
1 lžícehusí sádlo
1 sklenicečervené sterilované zelí

omáčka

300 mlvývar
1-2 lžičkyhladká mouka

Postup přípravy

Husu očistíme, křídla odřízneme, a husu důkladně osolíme a okmínujeme zevnitř i zvenku. Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo a vložíme spolu odříznutými křídly na dno pekáče. Vše podlijeme šálkem vody a vložíme rošt, na který položíme husu prsy nahoru. Tekutina se nesmí dotýkat masa. Kůži propícháme jehlou a pekáč zakryjeme. Do pekáče bude při pečení odkapávat sádlo. Takto nemusíme husu otáčet, upeče se ze všech stran dozlatova. Husu pečeme v předehřáté troubě při 150 °C asi 3 až 4 hodiny, dokud nebudě měkká. Hotovou husu vyjmeme z pekáče a větší část sádla slijeme. Zbývající výpek na sporáku přivedeme k varu a za občasného míchání necháme tekutinu zcela odpařit. Poté pilně vmícháme mouku a vše restujeme asi 1 - 2 minuty dozlatova. Takto připravenou směs podlijeme vodou nebo vývarem, vše řádně rozmícháme, teplotu snížíme a necháme zvolna vařit asi 15 minut na požadovanou hustotu. Nakonec šťávu z husy přecedíme do omáčníku. Než se nám husa upeče, připravíme si červené zelí. Zelí i s nálevem vložíme do hrnce, přilijeme vodu tak, aby hladina dosahovala do výše zelí. Přidáme sůl a kmín a vše přivedeme k varu. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a spolu se slaninou orestujeme na sádle dozlatova. Potom vše zaprášíme hladkou moukou, asi 1 - 2 minuty opékáme a následně touto směsí zahustíme zelí, které zvolna vaříme asi 20 minut. Hotové zelí podle chuti okyselíme octem a osladíme cukrem. Pečenou husu rozdělíme na porce a podáváme s červeným sladkokyselým zelím. Štávu podáváme zvlášť v omáčníku.
Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Pečená husa s červeným zelím

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká
Kuchařky
Pekliku

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena