Jemné, křehké a lahodné svatomartinské rohlíčky, které určitě zvládnete upéct.
těsto | |
---|---|
400 g | hladká mouka |
250 g | máslo |
250 g | zakysaná krémová smetana |
1 špetka | sůl |
náplň | |
200 g | mleté vlašské ořechy |
150 g | moučkový cukr |
1 lžíce | rum |
1 ks | vaječný bílek |
0.5 kostky | máslo |
1 špetka | sůl |
na potření | |
0.3 kostky | máslo |
1 lžíce | rum |
na ozdobu | |
4 lžíce | moučkový cukr |
Do mouky nastrouháme chladné máslo, přidáme zakysanou smetanu a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto, můžeme použít i kuchyňksý robot. Těsto vložíme zhruba na hodinu do lednice a necháme řádně ztuhnout. Připravíme si ořechovou náplň, budeme potřebovat vlašské ořechy, moučkový cukr, sůl, rum, máslo a vaječný bílek. Smícháme pečlivě všechny ingredience a necháme odpočinout.
Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na šest dílů. Vždy pracujeme jen s jedním dílem, zbylé díly necháváme v lednici. Vyválíme kruh, který rozdělíme na šest stejných výsečí. K delší straně každé výseče vložíme opatrně lžičku náplně, zarolujeme do tvaru rohlíčku a konce přimáčkneme. Pokládáme na plech vyložený pečícícm papírem, pečeme na 180 °C po dobu dvaceti až pětadvaceti minut. Ještě horké svatomartinské rohlíčky potřeme rozpuštěným máslem s rumem a bohatě pocukrujeme moučkovým cukrem.
Svatomartinský speciál: Návod na dokonalou hostinu krok za krokem
Svatomartinské slavnosti jsou vlastně takovou generálkou na Vánoce. A každý rok se na ně těší čím dál více lidí. Voňavá pečená husa s křupavou kůrčičkou, nadýchané knedlíky na vícero způsobů a výborné domácí zelí. Když k tomu přidáte ještě husí kaldoun, paštiku a jako sladkou tečku svatomartinské rohlíčky nebo posvícenské koblihy, budete na opěvovanou gastronomickou událost dlouho vzpomínat.
autor Veronika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena