těsto | ||
---|---|---|
400 g | hladká mouka | |
250 g | máslo | |
250 g | zakysaná krémová smetana | |
1 špetka | sůl | |
náplň | ||
200 g | mleté vlašské ořechy | |
150 g | moučkový cukr | |
1 lžíce | rum | |
1 ks | vaječný bílek | |
0.5 kostky | máslo | |
1 špetka | sůl | |
na potření | ||
0.3 kostky | máslo | |
1 lžíce | rum | |
na ozdobu | ||
4 lžíce | moučkový cukr |
Do mouky nastrouháme chladné máslo, přidáme zakysanou smetanu a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto, můžeme použít i kuchyňksý robot. Těsto vložíme zhruba na hodinu do lednice a necháme řádně ztuhnout. Připravíme si ořechovou náplň, budeme potřebovat vlašské ořechy, moučkový cukr, sůl, rum, máslo a vaječný bílek. Smícháme pečlivě všechny ingredience a necháme odpočinout.
Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na šest dílů. Vždy pracujeme jen s jedním dílem, zbylé díly necháváme v lednici. Vyválíme kruh, který rozdělíme na šest stejných výsečí. K delší straně každé výseče vložíme opatrně lžičku náplně, zarolujeme do tvaru rohlíčku a konce přimáčkneme. Pokládáme na plech vyložený pečícícm papírem, pečeme na 180 °C po dobu dvaceti až pětadvaceti minut. Ještě horké svatomartinské rohlíčky potřeme rozpuštěným máslem s rumem a bohatě pocukrujeme moučkovým cukrem.
Svatomartinský speciál: Návod na dokonalou hostinu krok za krokem
Svatomartinské slavnosti jsou vlastně takovou generálkou na Vánoce. A každý rok se na ně těší čím dál více lidí. Voňavá pečená husa s křupavou kůrčičkou, nadýchané knedlíky na vícero způsobů a výborné domácí zelí. Když k tomu přidáte ještě husí kaldoun, paštiku a jako sladkou tečku svatomartinské rohlíčky nebo posvícenské koblihy, budete na opěvovanou gastronomickou událost dlouho vzpomínat.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena