Často máme ve spíži či mrazáku suroviny, které můžeme skvěle využít k pečení buchet, koláčů a dalšího sladkého pečiva. Přinášíme několik tipů, jak zpracovat běžné zásoby a připravit z nich lahodné náplně.
Když se nám doma nashromáždí zásoby – zbytek tvarohu, pytlík máku, otevřený džem, letité kompoty nebo ovoce v mrazáku – můžeme je s chutí proměnit ve sladké náplně do koláčů, buchet nebo závinů.
Do sladkého pečiva smysluplně využijeme to, co máme po ruce. Přinášíme přehled nejoblíbenějších náplní, které snadno připravíme z běžných surovin.
-> Honzovy buchty: Jak na kynuté těsto, které se vždycky povede?
Na tvarohovou náplň použijeme měkký tvaroh (vaničkový nebo v papíru), který smícháme s cukrem, žloutky a vanilkovým cukrem.
-> Jak se dělá tvarohová náplň? Záleží, kam ji chceme použít
Mák je výbornou surovinou do koláčových náplní. Mletý mák povaříme s mlékem a cukrem.
-> Jak připravit mák do koláčů aneb Zkuste nejlepší makové recepty
Povidla jsou ideální k přípravě rychlé a oblíbené náplně do kynutých buchet, kterou máme z větší části hotovou už ve sklenici nebo kelímku.
Povidla se připravují vařením ovoce tak dlouho, než se z něj odpaří voda a vznikne hustá kaše. Proto je potřeba povidla před použitím do povidlové náplně většinou trochu promíchat a rozředit, případně dosladit a dochutit.
Ořechová nádivka patří mezi velmi oblíbené náplně, vyžaduje však relativně velkou zásobu ořechů. Připravuje se z pomletých vlašských a lískových ořechů, které smícháme s cukrem, medem a trochou mléka nebo smetany.
Svatomartinské rohlíčky se zakysanou smetanou a ořechovou náplní
Mražené nebo kompotované ovoce lze také snadno proměnit v božskou náplň do moučníků. Švestky, meruňky, borůvky, jahody nebo jablka, ať už zamražená nebo zavařená stačí povařit s trochou cukru.
Recepty, které by vám neměly ujít:
Mřížkový koláč s tvarohem a povidly
Pečená hrušková povidla bez míchání
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena