2 lžíce | ocet | |
4 lžíce | rum | |
2-3 ks | hřebíček | |
500 g | cukr krupice | |
2 kg | hruška | |
2 ks | badyán | |
0.5 lžičky | skořice mletá |
1. Hrušky očistíme, nakrájíme a dáme do hlubšího pekáče, můžeme jej i vyložit pečícím papírem s vyššimi okraji. Hrušek použijeme 2 kg čisté váhy. Hrušky polijeme octem, vše promícháme a dáme péct na 200 - 250 °C do trouby. DŮLEŽITÉ: Během pečení ani jednou nemíchejte! Pečeme 20 - 25 minut. Po této době na hrušky nasypeme rovnoměrně 250 g cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 250 g cukru a znovu je na dalších 15 minut dáme do trouby péci.
2. Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučený hřebíček s badyánem. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence, jak kdo má rád. Pokud by se nám zdálo, že hrušky jsou po upečení příliš vodnaté, pečeme ještě o 10 až 15 minut déle.
3. Horká hrušková povidla jen naplníme do sklenic, nahoru dáme ještě pár kapek rumu jako konzervant, i přesto, že už tam rum je - a otočíme dnem vzhůru.
Vrhněte se na povidla: Pečená, bez míchání a nejen ta švestková
Milujete také jako my vůni povidel? Rádi je používáte k plnění koláčů a buchet? Pokud ano, nastal ten pravý čas pro jejich přípravu. Připravili jsme pro vás pár receptů na domácí výborná povidla, a to nejen ze švestek, ale také z jiných plodů, které se právě objevují na našich zahrádkách - borůvek, hrušek, jablek i dýní.
Koncem prázdnin přichází období dozrávání hrušek. Toto lahodné ovoce znali již staří Římané a k nám přišlo z Východu. Hruška je dosti podceňovaným ovocem, ale zaslouží si své místo v našem jídelníčku.
Hrušková sezóna v plném proudu - výběr nejlepších receptů
Hrušky k babímu létu právem patří, bez nich si málokdo umí představit nejen sladkou, ale i slanou kuchyni. V dnešním výběru receptů jsme si pro vás připravili opravdové delikatesy.