1 ks | vejce | |
50 g | máslo | |
1 lžíce | kakao | |
2.5 lžíce | med | |
100 g | cukr moučka | |
1 lžička | soda | |
250 g | hladká mouka | |
1 lžička | kypřicí prášek do perníku | |
1 lžička | koření do perníku | |
poleva | ||
---|---|---|
100 g | čokoláda | |
na ozdobu | ||
ořechy |
Nejprve si připravíme perníková kolečka. V menší misce si smícháme tekuté suroviny, tedy vejce, rozpuštěné máslo (ne horké) a rozpuštěný med (pokud je zcukernatělý, rozpustit také). Ve větší míse si promícháme sypké suroviny, tedy mouku se sodou (případně i práškem do perníku), kakao, moučkový cukr, koření a skořici. Následně misku s tekutými surovinami přelijeme do mísy se sypkými surovinami a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň pár hodin uležet v lednici. Po vytažení z lednice necháme pár minut odstát a vyválíme placku cca 3 - 4 mm silnou (tenší ne) a vykrajujeme kolečka. Perníčky dáváme na plech s většími rozestupy a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 5-10 minut (podle trouby). Povidla dochutíme perníkovým koření, skořicí, pokud jsou velmi kyselá, tak dosladíme moučkovým cukrem. Pomocí zdobícího sačku (nebo malé lžičky) tvoříme kopečky povidel na vychladlých kolečkách z perníku. Namáčíme v čokoládě a seshora ozdobíme ořechem.
Povidlové bochánky skladujeme v chladu a suchu.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena