2 lžíce | ocet | |
4 lžíce | rum | |
3 ks | hřebíček | |
2 kg | švestky | |
50 dkg | cukr krupice | |
0.5 lžičky | skořice mletá |
1. Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče. Polijeme octem, vše promícháme a dáme péct na 200 - 250 °C do trouby. Během pečení švestky ani jednou nemícháme. Pečeme 20 - 25 minut. Po této době na švestky nasypeme rovnoměrně 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a znovu je na dalších 15 minut dáme do trouby péct. Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky.
2. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence, jak kdo má rád. Někdo má rád jemná povidla, někdo s kousky ovoce. Pokud by se vám zdálo, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, dobu pečení prodloužíme ještě o 10 - 15 minut. Pak horká pečená švestková povidla jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Nahoru dám ještě malou lžičku rumu (jako konzervant), a to i přesto, že už tam rum je. Po otočení přikrývám dekou nebo ručníkem, aby povidla byla déle v teple.
Recept na domácí švestková povidla krok za krokem
Uvařit si povidla zabere trochu práce, ale vůně, chuť a radost z domácího produktu nám čas strávený v kuchyni vynahradí. FOTORECEPT na domácí švestková povidla.
Švestky v hlavní roli - vyzkoušejte ty nejlepší recepty!
Sezóna švestek je v plném proudu a možná už nevíte, co s nimi. Přitom existuje tolik známých i méně známých variant, jak je zpracovat a pochutnat si na nich. Vytvořili jsme pro vás výběr skvělých receptů ze švestek, které stojí za to vyzkoušet.
Trocha Indie. Recept na švestkové čatní krok za krokem
Čatní (chutney) je chuťově velmi výrazná omáčka pocházející z indické kuchyně, podává se k masu i zelenině. Základem je vždy ovoce a spousta koření. Tentokrát si ji připravíme ze švestek, jablek, pomerančové šťávy, skořice, chilli a zázvoru.