Recept na domácí švestková povidla krok za krokem

Recept na domácí švestková povidla krok za krokem

Uvařit si povidla zabere trochu práce, ale vůně, chuť a radost z domácího produktu nám čas strávený v kuchyni vynahradí. FOTORECEPT na domácí švestková povidla.

337330×

Dopřejte si domácí povidla ze zralých švestek

Receptů na švestková povidla existuje mnoho. Rozdíly jsou v postupu i použitých ingrediencích. Někdo sladí, jiný používá tak přezrálé švestky, že cukru není potřeba. K okyselení povidel se používá nejen citronová šťáva, ale také dobrý vinný ocet. Povidla lze dochutit namletým kořením (badyán, skořice a hřebíček). A to nejdůležitější, při vaření se povidla pravidelně a často promíchávají, druhou možností je vařit povidla bez míchání, třetí variantou je rozpečení švestek v troubě. Od toho se odvíjí také samotná úprava švestek, které se jen překrájí na kousky a v druhém případě umelou na masovém mlýnku.

Recept na švestková povidla krok za krokem

1) Na domácí švestková povidla si připravíme dobře vyzrálé, až přezrálé švestky. Dále budeme potřebovat krupicový cukr a citronovou šťávu (případně ocet). Cukr používáme podle libosti.

U přezrálých švestech ani není potřeba, jinak počítáme zhruba 100 g na 1 kg vypeckovaného ovoce. Komu by přišla povidla při tomto množství kyselá, přidá cukru více.

2) Švestky zbavíme stopek, řádně omyjeme a necháme okapat. Všechny švestky řádně vypeckujeme.

3) Vypeckované švestky umeleme na masovém mlýnku, vznikne nám hustá ovocná kaše.

4) Podle chuti si připravíme koření (skořici, badyán a hřebíček), které umeleme najemno.

Z každého bude stačit 1 - 2 špetky, abychom povidla jen lehce ovoněli.

5) Pomleté švestky dáme do hrnce (nejlépe se širokým dnem). Za téměř stálého míchání vaříme švestky asi hodinu. Pak přidáme šťávu z jednoho citronu (nebo 125 ml octa) a podle chuti cukr.

My použili na 1,5 kg švestek 1 větší citron a 100 g cukru.

6) Oslazená povidla vaříme další 1 - 2 hodiny podle požadované hustoty a pravidelně mícháme. Hotová povidla by měla odpadávat z vařečky. V závěru povidla ochutíme kořením a rumem.

6) Uvařená povidla dáme do misky a můžeme ihned používat k mazání na pečivo, k plnění palačinek, buchet a koláčů.

7) Švestková povidla uchováváme také do zásoby. Není potřeba je zavařovat, stačí ještě horká povidla naplnit do připravených čistých sklenic, uzavřít víčky, otočit a nechat vychladnout.

Pro větší trvanlivost kápneme na povrch povidel trochu rumu. Po vychladnutí by se nám měl na povrchu vytvořit škraloup.

7) Sklenici s povidly překryjeme látkou, pergamenem nebo celofánem a ovážeme.

Domácí švestková povidla podáváme a používáme podle chuti. Z uvedeného množství budeme mít 2 větší sklenice povidel.

8) Pokud máme povidla bez cukru, můžeme je dosladit těsně před použitím.

Velmi hustá povidla časem ztvrdnou, taková musíme před použitím rozvařit s trochou vody.

Tip na povidla vařená bez míchání

Tentokrát přidáme ještě jeden recept navíc, pokud by se vám zdála příprava povidel se stálým promícháváním příliš složitá. Připravíme si 1,5 kg vypeckovaných švestek, 250 g cukru a 125 ml vinného octa. Švestky omyjeme, vypeckujeme a dáme do velké mísy. Zasypeme je cukrem, zalijeme octem a necháme 24 hodin uležet. Druhý den dáme povidla vařit, tentokrát ale nesmíme míchat. Vaříme hodinu prudce, pak teplotu zmírníme a bez míchání a ochutnávání vaříme dalších 5 hodin pod poklicí. Dodržíme-li toto pravidlo, nebudou se nám povidla připalovat ani stříkat. Hotová povidla rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme lžící rumu, lžičkou skořice a můžeme naplnit do sklenic, uzavřít víčky, otočit dnem vzhůru a nechat do rána vychladnout. Švestková povidla podle receptu bez míchání jsou téměř bez práce a chutnají opravdu skvěle!

Úvodní foto: Shutterstock.com

user-icon

autor Michy