Do velkého pekáče si vypeckujte švestky, aby byl pekáč plný. Troubu předehřejeme na 100 °C.
Ke švestkám přidáme 3/4 sklenky octa, 1/2kg cukru krystal a štamprli vody podle potřeby. Vše opatrně zamícháme. Švestky v pekáči vložíme do trouby a pečeme 2 - 3 hodiny podle požadované hustoty. Jednou do hodiny je můžeme promíchat. Zda jsou povidla hotová poznáme, že směs zhoustne. Pak pekáč vyjmeme z trouby, vlijeme rum, promícháme a ještě horkými povidly naplníme šroubovací sklenice.
Pečená povidla ve sklenicích otočíme víčkem dolů, dáme na ručník a necháme vychladnout do druhého dne.
Pečená povidla jsou výborná a nedají tolik práce.
Váš recept mě zaujal hlavně, že manžel je diabetik a jinak problém s octem je stejný. Můžete mi do emailu poslat přesný recept. Myslím si, že je super. Děkuji Slávka
calvas
Povidla
I já mám raději povidla s kousky. Peču přes noc, ráno jsou hotová, plním do skleniček, které potom jen obrátím dnem vzhůru. Nepřidávám nic. Když jsou švestky zralé, jsou, alespoň pro mě, tato povidla dostatečně sladká - ale to už si každý vyzkouší a ochutí podle svého. Povidla pečená v troubě jsou skvělý recept.
Zdena
pečená povidla
3kg švestek pomleté na strojku nebo rozmixované do většího pokáče,1deci octa, zamíchat, nechat přes noc.Druhý den přidat l kg cukru nebo iméně podle sladkosti švestek,dobře zamíchat ,péct v troubě pomalu na 80 stup.nejméně 8 hodin nemíchat.po uplynutí této doby zkusit jestli jsou švestky uvnitř tmavé.,pokud jsou červené, vařit ještě dál.ˇZádné přísady nepřidávám. Dobře uzavřené vydrží i 3 roky.
Renata
Mňam povidla
I já přidám svou zkušenost, vařím povidla už asi 30 let, začínala jsem vařená bez míchání a skončila jsem u pečených. Vždy jsem snižovala dávku octa, neboť jsem zjistila, že mě po nich pálí žáha. Už v loni jsem je pekla bez octu a byla výborná a letos už peču asi 5 dávku a také bez octu a jelikož jsem diabetik, tak jsem to zkusila i bez cukru a mužu všem doporučit, přidám jen skořici a na závěr trochu rumu, nepřipalují se vůbec a ani je nepromíchávám, jen po dopečení je ponorným šlehačem rozmixuji a jelikož zesvětlají, tak je dám na deset minut do titanového hrnce a povařím, jsou černá jako kominík a výborná.
Jiřina
pečená povidla
Ano já dávám švestky měkké tím pádem je to dříve i pečené a měkké.. je pravda co píšeš že se nestojí u plotny a nemíchá stále..i dobře jsi udělala že sis je podle sebe udělala,no já mám radši kousky v povidlech..ale na tom tolik nezáleží hlavní je že povidla se povedly.. a děkuji za komentář..