Plýtvání je v poslední době hojně diskutovaným problémem, díky razantnímu zdražení potravin se už mnohé domácnosti snaží plýtvání znatelně omezit a mít nákupy pod větší kontrolou. To je samozřejmě dobrá zpráva. Při vaření a přípravě pokrmů pochopitelně vzniká odpad, který často končí buď na kompostu nebo v odpadkovém koši. V mnoha případech to tak ale vůbec nemusí být.
Existuje totiž řada způsobů, jak zužitkovat i zdánlivě nezužitkovatelné. Slupky a odkrojky z ovoce a zeleniny, stejně jako natě a další zbytkové suroviny se při troše snahy a fantazie dají ještě docela dobře využít. Kromě toho je i spousta receptů zaměřených právě na zbytky jídel, ať už jsou to luštěniny, mléčné výrobky, rýže, pečivo nebo maso. Vaření ze zbylých potravin ušetří vaši kapsu i planetu, a přitom si i pochutnáte.
Do dobře uzavíratelné krabičky nebo sáčku sbírejte veškeré slupky, stopky, stonky, listy, natě a odkrojky, třeba i vnitřky paprik se semínky, zkrátka cokoliv, co jinak obvykle vyhazujete. Tyto zbytky skladujte v lednici maximálně po dobu tří až čtyř dnů, v žádném případě však už nepoužívejte zbytky, které jsou shnilé nebo plesnivé. Z dostatečného množství zdravých zbytků můžete uvařit vývar, stačí nasypat všechny zbytky do hrnce, zalít vodou a vařit minimálně třicet minut. Čím déle budete zbytky vařit, tím bude vývar silnější a lepší. Zbytky se známkami plísně či hniloby už se nepokoušejte zachránit.
Zelený hrášek v receptech: Do polévky, rizota i k masu
Hrášek svou sytě zelenou barvou, nasládlou chutí a křupavostí okouzluje nejeden letní talíř. Pokrmy z něj jsou svěží, nenáročné a nabité energií. Pusťte ho do kuchyně a užijte si jeho sezónu, která právě odstartovala.
Slupky z petržele, mrkve, červené řepy nebo celeru mohou docela dobře posloužit jako koření do polévek. Stačí je dobře očistit a usušit, například v sušičce na ovoce a zeleninu, v troubě, na topení nebo i přímo na sluníčku. Usušené slupky řádně rozmixujte a je hotovo. Vzniklou sypkou směs můžete použít nejlépe do polévek, ale hodit se bude třeba i k dochucení pomazánek, rýže nebo těstovin.
Z odšťavňovače na zeleninu vám zbývá spousta suchého zeleninového odpadu, a vy nevíte co s ním? Nejjednodušší bude použít jej do vývaru, ale pokud přidáte sůl a koření, máte skvělý základ na domácí zeleninové karbanátky. Různě ochucená směs se dá použít i na přípravu chutných placiček, které dáte do sušičky nebo upečete na pečícím papíře v troubě jako krekry. Ty se pak skvěle hodí jako nápaditá příloha k salátům, pečené zelenině nebo k masu. Zeleninovou drť můžete smíchat i s uvařenou rýží nebo luštěninami, zvětšit tak její objem a vytvořit tak nákyp nebo směs na způsob sekané, kterou pak upečete v remosce nebo v troubě. Z ovocných zbytků můžete vytvořit sladké pamlsky, například sušenky, základy dezertů do sklenice, třeba pod pudinkový nebo tvarohový krém a podobně.
Videorecept: Mango smoothie - rychlá snídaně či svačinka, která vás postaví na nohy!
Jednoduchý videonávod na čerstvé smoothie, které dobře zasytí a postaví vás na nohy i po probdělé noci. Bonus navíc - příprava je velmi rychlá a nezabere víc než pár minut. Postačí zralé mango, banány a granola, což je zárukou dostatečného přísunu vitamínů na celý den.
Jak tedy doopravdy začít šetřit a plýtvání v kuchyni zredukovat na minimum? Rozmýšlejte si dopředu plán vašeho týdenního vaření a začněte si sepisovat jídelníček. Uvidíte, že vám to spoustu věcí usnadní. Nebudete muset každý den přemýšlet o vaření na druhý den, a i váš týdenní nákup bude přizpůsoben plánu. Jídelníček by měl obsahovat především soupis hlavních jídel a večeří. Nákupní seznam pak vytvořte v souladu s jídelníčkem, pomůže vám to vyvarovat se kupování zbytečností. Zásadním pravidlem je také nechodit nakupovat hladoví. Hlad vás nutí nakupovat téměř bez rozmyslu, a to škodí nejen peněžence, ale i zdraví a linii.
Vařte levně a ze zbytků - ulevíte peněžence i planetě, navíc si skvěle pochutnáte
Ceny potravin raketově rostou a možná si také často říkáte, kde by se ještě dalo ušetřit. Základem je jídlo nevyhazovat a veškeré "zbytky" umět šikovně zužitkovat. Vařená vejce, zbytky pečeného kuřete či bramborové kaše, ale i navíc uvařených špaget či rýže, to vše může posloužit k přípravě výborných pokrmů. Pojďme na to!
Foto: Shutterstock.com
autor Veronika
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena