Hnědé banány nevyhazujte, raději je proměňte v něco lahodného. Flekaté slupky sice nejsou vábné na pohled, ale věřte, že chuťově jsou naprosto nepřekonatelné. Zmrzlinu díky tomu nemusíte ani sladit, když nebudete chtít.
Hnědé přezrálé banány leckoho odrazují svou barvou i rozbředlou konzistencí. Jenže právě takové jsou nejlepší surovinou k přípravě banánového chlebíčku nebo banánové zmrzliny!
-> Jak vařit levněji? Zužitkujte zbytky a nevyhazujte prošlé potraviny
Kombinací karamelizovaného banánu se špetkou soli, svěží citronové šťávy a plnotučné smetany dostaneme naprosto neodolatelný banánový dezert. Ten můžeme mít v mrazáku v krabičce a užívat si ho, kdykoli nás přepadne mlsná. Je ale dost pravděpodobné, že zmizí ještě ten samý den, co zmrzlinu vyrobíte.
Základ na zmrzlinu je dobré si připravit den předem a pořádně vychladit v lednici – výsledek bude hladší. Nejlepší je zmrzlinu sníst hned, ale v mrazáku vydrží až tři měsíce. Před podáváním ji vyndáme asi 15 minut předem, aby změkla a dala se servírovat.
20 g másla
špetka soli
350 g dužiny z hnědých banánů, oloupaných a nakrájených (asi 3–4 velmi zralé banány)
100 g třtinového cukru
šťáva a nastrouhaná kůra z ¼ citronu
25 g medu
1 lžička mořské soli
2 střední vejce
250 ml plnotučného mléka
220 ml smetany ke šlehání
5 ml vanilkového extraktu
Recepty na banánovou zmrzlinu, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena