Česká kuchyně je proslulá omáčkami. Ty jsou mnohdy hlavní součástí jídla, což je tak trochu naše specifikum. Omáčky však mají dlouhou historii a Češi je milují v hojném množství. Často je doprovázejí knedlíky, které slouží k dopravení omáčky do pusy, a také a maso. Které omáčky to jsou?
Omáčky hrají v české kuchyni výjimečnou roli. Pro Čechy představují zdroj bohaté chuti a plného talíře za pár korun. Zatímco ve Francii omáčky slouží spíše jako jemný doplněk, v Česku se staly husté omáčky hlavní součástí jídla.
Svíčkovou považujeme za klenot české kuchyně. Jde o oblíbený pokrm nejen na svátečním stole ale i v běžném pracovním dni. Tradičně se svíčková podává s houskovými knedlíky, brusinkami, vyšlehanou smetanou a zdobí plátkem citronu.
Česká rajská omáčka je sladká a kořeněná. Základ tvoří rajčatový protlak, cibule, česnek a směs koření – bobkový list, nové koření a pepř. Někdy se přidává hřebíček nebo skořice.
Koprová omáčka je jednoduchou českou klasikou, která specifickou chutí kopru rozděluje lidi na dva tábory: jedni ji milují, druzí ji nikdy nevezmou do pusy. V české kuchyni se často podává s vařeným hovězím masem nebo s vejcem na tvrdo spolu s knedlíky nebo brambory.
Základem znojemské omáčky je hovězí maso, které pustí šťávu během dušení s cibulí, hořčicí a kořením, najdeme však i recepty, které na znojemskou používají maso vepřové.
Recepty na typické české omáčky, které by vám neměly uniknout:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena