Osvědčený recept na tradiční okurkovou omáčku s vepřovým masem, vám jistě přinese radost stejně, jako ji nosí nám.
Hodnocení
4.7
/ 5 (63x)
Doba přípravy
90 min
Chutnalo
6x
Ingredience
2 ks
vejce
1 ks
cibule
500 g
vepřové maso
200 g
slanina
podle potřeby
olej
tmavá jíška
podle chuti
sůl
okurka
1 kostka
Masox
hořčice plnotučná
mletý černý pepř
Postup přípravy
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Libovou slaninu nakrájíme na kostičky. Vepřové maso nakrájíme na kousky. Okurky nakrájíme nadrobno.
Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme také na malé kousky. Pokud jsou vejce menší, uvaříme jich klidně i více.
Cibuli osmažíme na rozpáleném oleji společně s nakrájenou slaninou. Když je cibule sklovitá, přidáme nakrájené maso. Když se maso zatáhne, přidáme lžíci plnotučné hořčice, osolíme, opepříme podle chuti, vždy se to dá dokořenit.
Zalijeme 2 litry vařící vody a přihodíme kostku masoxu a necháme zvolna povařit.
Když je maso téměř měkké, přidáme do znojemské vepřové omáčky nakrájené okurky. Omáčku necháme vařit, dokud není maso měkké.
Potom přidáme ještě jednu lžíci hořčice, nakrájené uvařené vejce, zahustíme tmavou jíškou a necháme ještě tak asi 15 minut probublávat.
Znojemskou vepřovou omáčku podáváme s knedlíky nebo rýží.