Receptů na svíčkovou na smetaně je nespočet. V každé rodině se totiž traduje trochu jiná verze.
150 g | slanina |
1 plátek | máslo |
90 ml | tuk |
1 ks | cibule |
100 g | celer |
1 ks | jablko |
200 g | mrkev |
100 g | petržel |
3 ks | bobkový list |
5 ks | nové koření |
1 lžíce | hořčice plnotučná |
800 g | hovězí zadní |
6 ks | černý pepř |
1 l | hovězí vývar |
1 lžíce | třtinový cukr |
250 ml | smetana 31% |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
citron | |
mleté divoké koření |
Nejprve si slaninu nakrájíme na hranolky, seřízneme do špičky a rozložené si necháme zmrazit. Ideálně, pokud si vzpomeneme několik hodin předem. Maso (dobrým výběrem je kulatá plec, tedy tzv. falešná svíčková, která je nejen cenově dostupnější než pravá svíčková, ale taktéž svými vlastnostmi se na tento recept velmi hodí) si nachystáme na kuchyňské prkénko alespoň hodinu před tím, než začneme vařit, aby poté na rozpáleném tuku nedostalo teplotní šok. Nožem poté děláme zářezy podél vláken masa a do vzniklého prostoru vsuneme klínek slaniny. Jde to lehce, pokud si slaninu necháme dostatečně zmrznout. Přírodním kuchyňským provázkem zavážeme maso na jednom konci a poté děláme smyčky a lehce utahujeme po celé délce masa. Bude tak lépe držet tvar a rovnoměrně se opékat. Svázané maso těsně před opékáním ze všech stran osolíme a opepříme. V hrnci dobře rozpálíme tuk (ideálně přepuštěné máslo, ale můžeme použít např. slunečnicový olej), zprudka opečeme maso ze všech stran dozlatova, vyjmeme z hrnce a odložíme ho bokem. Očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, vhodíme do hrnce po opékání masa, přípečky jsou žádoucí, udělají poté lepší chuť omáčce. Pokud nám zbyla slanina ze špikování, přidáme ji také, orestujeme ji ještě před zeleninou. Po chvíli zasypeme zeleninu lžící třtinového cukru, přidáme i nakrájenou cibuli a necháme zkaramelizovat. Zarestujeme i kuličky koření. Potřebujeme, aby zelenina dosáhla zlatohnědé barvy, pro výraznou chuť a barvu omáčky. Poté maso se zeleninou můžeme vložit do pekáčku, podlít a péct při občasném otáčení a podlévání doměkka, ze zkušeností nám však přijde vhodnější příprava v tlakovém hrnci. Maso je tak šťavnatější, dříve hotové a celkově je tato úprava i snadnější. Maso tedy vrátíme zpět do hrnce, podlijeme vývarem (popřípadě jen vodou) až do zakrytí masa, přidáme bobkový list, směs divokého koření, lžíci plnotučné hořčice a pod tlakem pozvolna dusíme dvě hodiny. Poté vypneme plotnu a necháme je pár minut dojít. Maso vyjmeme, necháme pár minut odpočinout a nakrájíme na plátky. Vyjmeme koření a zeleninu rozmixujeme v hrnci ponorným mixérem. Pokud by bylo potřeba, omáčku zahustíme hladkou moukou, dobře rozmíchanou ve smetaně a ještě provaříme 5 minut. V opačném případě jen zjemníme plátkem studeného másla a smetanou. Přidáme pár kapek citronu, ochutnáme a případně ještě dochutíme solí, pepřem či mletým divokým kořením. Na talíř servírujeme nejprve omáčku, plátky masa, ozdobíme brusinkami a jako přílohu podáváme houskový knedlík.
Nejlepší recepty na domácí knedlíky: K pečené huse, bůčku i ke guláši
Jsou pokrmy, které si bez knedlíku neumíme představit. Ale jak udělat opravdu dobrý houskový knedlík? Nebo máte raději vídeňský, karlovarský či bramborový? Na vydařené domácí knedlíky potřebujete ten správný recept, vybrali jsme pro vás ty s nejlepším hodnocením.
Budete je milovat! TOP 8 receptů na české omáčky
Co vás jako první napadne, když se řekne typicky české jídlo? Přece omáčka! Tradiční českou kuchyni si bez omáček nedokážeme představit - koprová, svíčková, rajská, ale hlavně kvalitně připravený guláš! Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty našich čtenářů.
autor Markéta v troubě
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena