Recept na domácí houskový knedlík krok za krokem

Recept na domácí houskový knedlík krok za krokem

Zapomeňte na kupovaný houskový knedlík. Naučíme vás poctivý domácí houskový knedlík krok za krokem pomocí fotoreceptu.

241101×

Houskové knedlíky nejsou věda

Přestože příprava domácích houskových knedlíků připadá mnohým náročná, s naším receptem na houskový knedlík krok za krokem jej opravdu zvládne každý. Není třeba se ničeho obávat. Jen je ideální, stejně jako u většiny kynutých těst, připravit si suroviny dostatečně dopředu, aby měly pokud možno stejnou teplotu. 

Recept na houskový knedlík krok za krokem

1) Příprava surovin na domácí houskový knedlík.

Na klasické 2 šišky houskových knedlíků si připravíme 1/2 kg polohrubé mouky, 300 ml mléka, 25 g čerstvého droždí, 1 vejce, 2 housky, sůl a cukr.

2) Do hlubší mísy si prosejeme mouku se špetkou soli a uprostřed uděláme důlek.

Do důlku rozdrobíme droždí, které posypeme lžičkou krupicového cukru.

3) Na takto připravené droždí nalijeme 3 - 4 lžíce vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.

4) Během čekání na kvásek pokrájíme obě housky na drobné kostičky.

5) Ve zbylém mléce dobře rozšleháme vejce.

6) Na vzešlý kvásek přilijeme mléko s rozšlehaným vejcem.

7) Nejlépe širší vařečkou dobře zpracujeme v těsto.

8) Přibližně po 3 minutách hnětení těsta přidáme pokrájené žemle.

9) Těsto opět důkladně propracujeme vařečkou a nakonec lehce zaprášíme polohrubou moukou.

10) Mísu s těstem přikryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme 40 minut kynout.

11) Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rukama ještě chvíli prohněteme.

12) Z hotového těsta připravíme dvě přibližně stejné šišky a necháme 10 - 15 minut odpočinout.

13) Nakynuté knedlíky vaříme v osolené vodě z každé strany 9 minut a poté vyjmeme opět na vál.

14) Uvařené houskové knedlíky nakrájíme pomocí režné nitě a servírujeme na talíř.

15) Houskové knedlíky se hodí ke svíčkové nebo rajské omáčce, ke klasickému knedlo vepřo zelu, ale i k ostatním omáčkám a pečeným masům.



A co si připravit k domácím knedlíkům i pečenou kachnu se zelím? Fotorecept krok za krokem najdete zde

Knedlíky Češi milují: Recepty, které si najdou místo ve vaší kuchařce

Karlovarský, vídeňský, bramborový nebo klasický kynutý knedlík? Který na vašem talíři vítězí? Připravili jsme pro vás výběr nejoblíbenějších přílohových knedlíků, které k pečené huse nebo kachničce nemohou chybět.

Knedlíky

Budete je milovat! TOP 8 receptů na české omáčky

Co vás jako první napadne, když se řekne typicky české jídlo? Přece omáčka! Tradiční českou kuchyni si bez omáček nedokážeme představit - koprová, svíčková, rajská, ale hlavně kvalitně připravený guláš! Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty našich čtenářů.

Budete

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena