Vaření.czMagazínRecept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem

Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem

Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem

Pečení kachny se vůbec nemusíte bát! Dnes se krok za krokem naučíme připravit kachnu pečenou na kmínu, která bude mít maso odpadávající od kosti a křupavou kůrčičku.

188364×

1) Příprava surovin na pečenou kachnu. 

Budeme potřebovat 1 kachnu, 1 lžičku soli, celý kmín a 1 lžíci medu. Dále bude potřeba pekáček s víkem a náš čas, protože kachna vyžaduje dlouhé pečení.  

Aby kachna nebyla samá kost, měla by vážit alespoň 2 kilogramy, mysleme na to při koupi. Kachna je samozřejmě nejlepší z domácího chovu, ale koupíme-li mraženou, musíme ji vyndat z mrazáku 24 hodin před přípravou.

Kachnu poté důkladně omyjeme, osušíme a vyndáme sáček s droby, pokud je kachna obsahuje. Ty můžeme uchovat na jiný recept. 

Pečená kachna

2) Do kachny zvenčí i zevnitř důkladně vetřeme sůl. 

Pečená kachna

3) Kachnu ze všech stran posypeme kmínem, kterým nešetříme. 

Pečená kachna

4) Připravenou kachnu vložíme do pekáčku. 

Pečená kachna

5) Kachnu podlijeme 0,5 dl vody a přikryjeme. Takto připravenou kachnu vložíme do trouby vyhřáté na 100 °C péct - pečeme 4,5 hodiny bez odkrývání a nahlížení do trouby.

Pečená kachna

6) Během pečení kachny si připravíme přílohu - dušené červené zelí. 

Budeme potřebovat 1 menší červené hlávkové zelí, 1 cibuli, 1 lžíci oleje a koření a dochucovače - ocet, cukr krupici, sůl a pepř. 

Pečená kachna

7) Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. 

Pečená kachna

8) Hlávkové zelí omyjeme, zbavíme vrchních listů a odkrojíme tvrdý košťál. 

Zelí nakrájíme na jemné nudličky. 

Pečená kachna

9) Cibuli osmahneme na rozpáleném oleji. 

Pečená kachna

10) Na cibuli vsypeme připravené červené zelí, osolíme, opepříme, zalijeme troškou vody a dusíme pod pokličkou doměkka asi 20 minut. 

Podušené zelí dochutíme octem a cukrem podle chuti. Pokud máme rádi zahuštěnou variantu, přidáme 5 minut před dokončením lžíci hladké mouky rozmíchané ve vodě, nebo jednu najemno nastrouhanou bramboru. 

Pečená kachna

11) Kachnu po 4,5 hodinách vyjmeme z trouby a potřeme směsí medu a výpeku. Vložíme zpět do trouby, teplotu mírně zvýšíme a dopékáme dozlatova (bez přikrytí). 

Kachna díky medu získá zlatavou a křupavou kůrčičku. 

Pečená kachna

12) Upečenou kachnu naporcujeme nůžkami na drůbež. 

Pečená kachna

13) Pečenou kachnu podáváme s připraveným podušeným červeným zelím a bramborovým nebo houskovým knedlíkem. 

Pečená kachna

Pečená kachna s červeným zelím a finanční náročnost

Kachna s kořením a medem nás přijde na cca 160 Kč. Za menší hlávku zelí si započítáme 30 Kč, ostatní suroviny nás přijdou na cca 5 Kč. Kachna s červeným zelím nás tak vyjde na 195 Kč. 

Další skvělé recepty na kachnu najdete zde


Ke kachně si můžete připravit i domácí houskový knedlík dle našeho videoreceptu

 

 

 

Zdroj: aktuálně.cz

Svatomartinská husa: Jak ji péct, aby byl výsledek perfektní?

Správně pečená husa však není vůbec nijak složitá záležitost. Má kromě jiných jedno velice důležité pravidlo, které se nevyplatí obcházet. Husa by se měla péct tak dlouho, aby se z ní vypeklo co nejvíce sádla, ale přitom ne zase příliš dlouho, aby se nevysušila. Co tedy vlastně dodržovat a na co se zaměřit, aby svatomartinská husa byla nejen na pohled dokonalou ozdobou sváteční tabule, ale taky pochoutkou, na kterou dlouho nezapomenete?

Svatomartinská

Svatomartinský speciál: Návod na dokonalou hostinu krok za krokem

Svatomartinské slavnosti jsou vlastně takovou generálkou na Vánoce. A každý rok se na ně těší čím dál více lidí. Voňavá pečená husa s křupavou kůrčičkou, nadýchané knedlíky na vícero způsobů a výborné domácí zelí. Když k tomu přidáte ještě husí kaldoun, paštiku a jako sladkou tečku svatomartinské rohlíčky nebo posvícenské koblihy, budete na opěvovanou gastronomickou událost dlouho vzpomínat.

Svatomartinský

 

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena