Pomalu pečená kachna téměř bez práce

Recept na velmi chutnou pomalu pečenou kachnu téměř bez práce, která má šťavnaté měkké maso jako máslo a do křupava vypečenou kůžičku.


3.763x
160 min
1×

Ingredience

2.5 kgkachna

podle chuti

sůl
majoránka
kmín

Postup přípravy

Kuchyňsky upravenou kachnu dočistíme od zbytků peří, omyjeme, osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou a kůži několikrát rovnoběžně šikmo nařežeme, aby se lépe vypekl tuk z kachny během pečení.

Kachnu zvenku i zevnitř dobře osolíme, dáme do pekáče a odložíme na noc odpočívat do chladničky. V den pečení včas ráno vybereme z chladničky, necháme ji na stole volně aklimatizovat při pokojové teplotě - asi 1 hodinu.

Zatím odstopkujeme a zbavíme jádřince 2 neoloupaná jablka, která omyjeme, překrojíme na polovinu a vložíme kachně do břišní dutiny. Jablka výborně ochutí kachní maso. Kdo chce, může kachnu ještě posypat celou kmínem a majoránkou podle svých zvyklostí a chutí.

Pekáč s kachnou bez podlití vodou přikryjeme na těsno alobalem či druhým pekáčem anebo vrchem pekáče a vložíme péct do trouby. Pečeme na 120 °C, není to omyl, údaj je správný, kachnu pečeme plných 5 hodin prsama nahoru bez otáčení po celý čas, bez přelévání vypečenou šťávou a bez nakoukávání pod pokličku.

Po této době odstraníme alobal, zvýšíme teplotu trouby na 200 °C a kachnu dopečeme, až kůžička bude pěkně červenohnědá a křupavá, což trvá asi 30 minut. Upečenou kachnu vybereme na desku, přikryjeme alobalem a necháme 30 minut odpočívat, aby se uvnitř kachny ustálily šťávy a při krájení nevytekly, potom pokrájíme na porce.

Pomalu pečenou kachnu téměř bez práce podáváme horkou s domácím vařeným kynutým houskovým knedlíkem a červeným zelím na karamelu s pečeným jablkem. Jako příloha je výborný i bramborový knedlík.

Takto pečená kachna má úžasně šťavnaté maso, měkké jako máslo, kůžičku má krásně do křupava vypečenou a je téměř bez práce. V pekáči je mnoho vypečeného tuku, částí přelijeme knedlíky a zbytek slijeme do sklenice. Vypečený tuk je výborný na natírání na čerstvý chléb a pečivo.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Pomalu pečená kachna téměř bez práce

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Ostatní

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena