3 lžíce | olej | |
2 lžíce | sůl | |
80 g | špek | |
3 lžičky | mletý bílý pepř | |
1 kg | hovězí svíčková | |
omáčka | ||
---|---|---|
2 lžíce | cukr | |
1 lžíce | sůl | |
150 g | máslo | |
2 ks | cibule | |
1 ks | celer | |
2 lžičky | tymián | |
1 ks | citron | |
6 ks | mrkev | |
3 ks | petržel | |
3 ks | bobkový list | |
8 kuliček | nové koření | |
2 l | masový vývar | |
1 lžička | citronová kůra | |
500 ml | smetana na vaření | |
na ozdobu | ||
citron | ||
šlehačka | ||
brusinkový kompot |
Základem skvělé svíčkové omáčky je čerstvá zelenina, kterou použijeme ve značném množství, protože nám svíčkovou omáčku zároveň zahustí, chuť zůstane výrazná po zelenině a nemusíme zahušťovat moukou. Očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky. Na másle orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme zeleninu, posypeme cukrem, tymiánem a osolíme. Restujeme, jakmile nám začne zelenina hnědnout, podlijeme vývarem, přidáme bobkový list a nové koření. Zamícháme a tuto směs dusíme doměkka. Poté vypneme, vyndáme veškeré koření, rozmixujeme ponorným mixérem nebo propasírujeme přes síto a podle potřeby rozředíme vývarem. Do svíčkové přidáme smetanu, citronovou šťávu, strouhanou citronovou kůru a znovu povaříme. Pokud je potřeba, svíčkovou dosolíme a dokořeníme. Hovězí svíčkovou prošpikujeme špekem, řádně osolíme a opepříme. Maso ze všech stran zprudka orestujeme, aby se zatáhlo a zůstalo uvnitř šťavnaté. Pak maso zabalíme do dvojitého alobalu a řádně uzavřeme, aby nemohla unikat šťáva. Vynikající je i pečící sáček. Hovězí svíčkovou vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme cca 60 minut. Po upečení maso nakrájíme na plátky a vložíme do svíčkové omáčky. Ke svíčkové na smetaně patří neodmyslitelně knedlík. Někdo rád karlovarský, jiný houskový, proto recept zde uvádět nebudu, každý z nás má svůj oblíbený knedlík, takže tuto volbu nechám na vás. Nezapomeňte, že se jí i očima! Pěkně vše ozdobte plátkem citronu, šlehačkou a lžičkou brusinek.
Budete je milovat! TOP 8 receptů na české omáčky
Co vás jako první napadne, když se řekne typicky české jídlo? Přece omáčka! Tradiční českou kuchyni si bez omáček nedokážeme představit - koprová, svíčková, rajská, ale hlavně kvalitně připravený guláš! Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty našich čtenářů.
Tip na nedělní oběd: Dokonalá svíčková na smetaně krok za krokem
Receptů na svíčkovou na smetaně je nespočet. V každé rodině se totiž traduje trochu jiná verze, výsledek je však velmi podobný. A i vy si třeba časem do našeho základního receptu něco přidáte či jej poupravíte.
Autor:Richard Novák
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena