1 lžíce | cukr | |
1 ks | cibule | |
0.5 ks | celer | |
1 hrst | tymián | |
1 ks | citron | |
1 ks | mrkev | |
1 ks | petržel | |
450 g | maso | |
5 lístků | bobkový list | |
1 kelímek | sladká smetana | |
3 kuličky | celé nové koření | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
podle potřeby | ||
voda | ||
světlá jíška |
Veškerou zeleninu očistíme nebo oloupeme. Nakrájíme ji nadrobno. V hrnci osmažíme na oleji nebo másle nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, půlku celeru a petržel. Hned na zeleninu dáme lžíci cukru a posypeme tymiánem a osolíme. Ještě než začne zelenina hnědnout, přidáme 2 - 3 bobkové listy a 4 - 5 kuliček nového koření. Zamícháme a na tuto směs dáme plátky masa (hovězí, vepřové nebo klidně i kuřecí). Trochu podlijeme a svíčkovou dusíme doměkka. Podle toho, kolik chceme omáčky, přilijeme vodu a povaříme. Po chvíli vypneme a svíčkovou necháme vychladnout. Poté vyndáme maso, bobkový list a nové koření a svíčkovou rozmixujeme. Svíčkovou dáme znovu vařit, přidáme sladkou smetanu, citron, hotovou jíšku a samozřejmě podle sebe svíčkovou dochutíme. Nakonec vložíme prohřát maso. Výbornou svíčkovou podáváme jak jinak než s knedlíkem. Foto: Thinkstock.com
Tip na nedělní oběd: Dokonalá svíčková na smetaně krok za krokem
Receptů na svíčkovou na smetaně je nespočet. V každé rodině se totiž traduje trochu jiná verze, výsledek je však velmi podobný. A i vy si třeba časem do našeho základního receptu něco přidáte či jej poupravíte.
Budete je milovat! TOP 8 receptů na české omáčky
Co vás jako první napadne, když se řekne typicky české jídlo? Přece omáčka! Tradiční českou kuchyni si bez omáček nedokážeme představit - koprová, svíčková, rajská, ale hlavně kvalitně připravený guláš! Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty našich čtenářů.
Autor:renča29
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena