Vaření.czReceptySváteční svíčková na smetaně

Sváteční svíčková na smetaně

Česká klasika ke každé příležitosti, především k těm, které si zaslouží sváteční naladění. Náš rodinný recept.


0.00x

Ingredience

marináda

1.5 kgzadní hovězí maso
200 ganglická slanina
3 kscibule
0.5 ksceler
3 ksmrkev
2 kskořenová petržel
2 snítkytymián
4-6 listůbobkový list
6 kuličekpepř
5 kuličeknové koření
250 mlsuché bílé víno
3 špetkysůl a pepř na dochucení

omáčka

2 lžícesádlo
1 lžícemáslo
1 hrstanglická slanina
3 lžícejablečný ocet
2 lžícecukr
2 lžícehořčice plnotučná
300 mlhovězí vývar
3 lžícemáslová jíška
150 mlsmetana

na ozdobu

1 kscitron
1 sklenicezavařené brusinky
1 kelímeksmetana ke šlehání

Postup přípravy

V každé rodině se tahle tradiční česká klasika dělá trochu jinak, každý na ni má svůj vlastní recept, který považuje za nejlepší. Pokud se chystáte dělat svíčkovou poprvé, máte možná trochu obavy z toho, jestli zrovna ta vaše verze bude mít úspěch. Každý, kdo vaří svíčkovou na smetaně pro sváteční hosty, jde proto tak trochu s kůží na trh. Není ale vůbec třeba oddávat se takovým obavám, existuje celá řada výtečných a ověřených receptů, které vám s tímto zdánlivě nelehkým úkolem pomohou. Svíčková má vonět použitou kořenovou zeleninou, mít sladkokyselou chuť a zapomenout bychom neměli na konečné zjemnění sladkou smetanou. Pojďme se tedy podívat na náš recept:

Slaninu nakrájíme na proužky, kořenovou zeleninu a cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Hovězí maso zbavíme tuku a blan a svážeme je provázkem, špičkou ostrého nože pak uděláme do masa zářezy pro vložení slaniny. Slaninu do nich opatrně zasuneme, pokud nám nějaká zbyde, dáme stranou. Do velkého pekáče dáme polovinu množství zeleniny, na ni položíme připravené maso a přidáme tymián, bobkový list, pepř a nové koření. Maso přelijeme bílým vínem a trochou vody, zasypeme zbytkem zeleniny a přikryjeme poklicí. Takto naložené maso necháme v chladu do druhého dne odležet. Druhý den maso vyjmeme, osušíme a dobře osolíme, marinádu uchováme. Maso zprudka opečeme ze všech stran na sádle, pak maso vyndáme a ve výpeku orestujeme zbytek slaniny spolu se zeleninou, kterou jsme vyndali a přecedili z marinády. Přidáme jablečný ocet, cukr a občas zamícháme. Přidáme hořčici, sůl a pepř, chvíli vše restujeme a poté přendáme do pekáče, kde se původně vše marinovalo. Vložíme zpět maso, zalijeme původní marinádou a hovězím vývarem, přiklopíme a vložíme do trouby, kde pečeme doměkka na 180 stupňů, 2 - 3 hodiny, můžeme občas maso otočit. Upečené maso vyndáme a vše ostatní, co nám tvoří základ omáčky, přendáme do hrnce a dáme na sporák. připravíme máslovou jíšku, kterou vlijeme do hrnce ke směsi a dobře rozmícháme. Povaříme cca půl hodiny, mezitím vybereme přebytečné koření, které vyplave na povrch. Nakonec rozmixujeme tyčovým mixérem, omáčka by měla být hladká a dostatečně hustá. Zjemníme smetanou a ještě krátce povaříme, podle potřeby dochutíme solí.

Sváteční svíčkovou na smetaně podáváme s houskovým knedlíkem, na talíři pak ještě doplníme plátkem citronu, lžičkou brusinek a šlehačkou. Dobrou chuť!

 

user-icon

autor Veronika

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Sváteční svíčková na smetaně

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena