Výborná svíčková na smetaně

Recept na celkem jednoduchou svíčkovou - hodně dobré omáčky a málo masa.


0.00x
160 min

Ingredience

3 lžícemáslo
3 lžíceocet
1-2 kscibule
2 lžícemouka
0.3 kspórek
5 ksbobkový list
10 kuličeknové koření
1 lžičkamletý pepř
2 lžičkyplnotučná hořčice
250 mlsmetana ke šlehání
300 ghovězí zadní
1 kgmražená zelenina pod svíčkovou

podle chuti

cukr
sůl

podle potřeby

olej

na ozdobu

brusinková zavařenina

Postup přípravy

Maso osolíme a zprudka osmažíme v pekáči na dostatku oleje. Troubu předehřejeme na 180 °C. Maso vyndáme na talíř. Cibuli oloupeme a nakrájíme, taktéž pórek, který však můžeme vynechat. 

Na stejném oleji osmažíme všechnu zeleninu, dokud nezačne tmavnout, přidáme lžíci octa, 2 lžíčky hořčice, tři lžíce cukru (nebo odpovídající množství stévie) a lžičku pepře. Podlijeme vodou, vrátíme k zelenině maso, přidáme bobkový list volně a nové koření v košíčku na koření.

Základ na svíčkovou vložíme do trouby asi na 2,5 hodiny, průběžně otáčíme maso, doléváme vodu a mícháme zeleninu, aby se nespálila.

Připravíme si jíšku z másla a hladké mouky (možné použít celozrnnou jemnou). Přidáme k ní šťávu z masa a zeleniny, dokud není jíška hladce rozmíchaná, případně doředíme vodou.

Z omáčky vyndáme nové koření a bobkový list. Většinu masa nakrájíme na plátky a dáme stranou na talíř, malý kousek necháme v omáčce a se zeleninou vše rozmixujeme do hladka. Do zeleniny vmícháme jíšku. Omáčku dochutíme octem, solí, cukrem (nebo stévií). Přidáme smetanu. Podle potřeby můžeme omáčku ještě doředit vodou.

Výbornou svíčkovou na smetaně podáváme s knedlíky a brusinkovou marmeládou.

Další recepty na svíčkovou


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Výborná svíčková na smetaně

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká