Lahodná česká klasika pro každou příležitost.
50 g | slanina |
1 kg | hovězí svíčková |
omáčka | |
---|---|
2 lžičky | cukr |
3 lžíce | olej |
2 špetky | sůl |
3 dl | vývar |
1 ks | cibule |
3 dl | smetana |
2 ks | bobkový list |
5 kuliček | nové koření |
3 kuličky | pepř |
3 lžíce | hladká mouka |
3 lžičky | citronová šťáva |
300 g | kořenová zelenina |
na ozdobu | |
1 konzerva | brusinkový kompot |
Maso osolíme, protkneme 2/3 slaniny a zprudka po všech stranách opečeme. Poté vyjmeme, přidáme zbytek na kostičky nakrájené slaniny, očištěnou a na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli a vše osmahneme. Pak znovu vložíme maso, přidáme koření, mírně podlijeme a dusíme v troubě. Maso poléváme šťávou a podle potřeby podléváme vývarem. Měkké maso vyndáme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, tu osmahneme a postupně ředíme zbytkem vývaru. Nakonec zjemníme smetanou.Svíčkovou omáčku dochutíme cukrem, citronovou šťávou nebo octem a necháme ještě chvíli povařit. Omáčku poté prolisujeme přes cedník, přelijeme přes maso a ještě prohřejeme. Maso nakrájíme na plátky a můžeme servírovat. Svíčkovou na smetaně podáváme s knedlíky a brusinkami na citronovém terčíku, zdobeném šlehačkou.
Budete je milovat! TOP 8 receptů na české omáčky
Co vás jako první napadne, když se řekne typicky české jídlo? Přece omáčka! Tradiční českou kuchyni si bez omáček nedokážeme představit - koprová, svíčková, rajská, ale hlavně kvalitně připravený guláš! Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty našich čtenářů.
autor Veronika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena