Výborná svíčková na smetaně s brusinkami

Lahodná česká klasika pro každou příležitost.


5.02x
60 min

Ingredience

50 gslanina
1 kghovězí svíčková

omáčka

2 lžičkycukr
3 lžíceolej
2 špetkysůl
3 dlvývar
1 kscibule
3 dlsmetana
2 ksbobkový list
5 kuličeknové koření
3 kuličkypepř
3 lžícehladká mouka
3 lžičkycitronová šťáva
300 gkořenová zelenina

na ozdobu

1 konzervabrusinkový kompot

Postup přípravy

Maso osolíme, protkneme 2/3 slaniny a zprudka po všech stranách opečeme. Poté vyjmeme, přidáme zbytek na kostičky nakrájené slaniny, očištěnou a na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli a vše osmahneme. Pak znovu vložíme maso, přidáme koření, mírně podlijeme a dusíme v troubě. Maso poléváme šťávou a podle potřeby podléváme vývarem.

Měkké maso vyndáme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, tu osmahneme a postupně ředíme zbytkem vývaru. Nakonec zjemníme smetanou.Svíčkovou omáčku dochutíme cukrem, citronovou šťávou nebo octem a necháme ještě chvíli povařit.

Omáčku poté prolisujeme přes cedník, přelijeme přes maso a ještě prohřejeme. Maso nakrájíme na plátky a můžeme servírovat.

Svíčkovou na smetaně podáváme s knedlíky a brusinkami na citronovém terčíku, zdobeném šlehačkou.
user-icon

autor Veronika


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Výborná svíčková na smetaně s brusinkami

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká