Svíčková na smetaně od babičky

Tradiční recept na výbornou domácí svíčkovou s houskovým knedlíkem.


4.19x
150 min

Ingredience

2 lžícecukr
700 mlvývar
20 gmáslo
2 lžíceocet
2 kscibule
150 gceler
150 gmrkev
150 gpetržel
150 gšpek
4 listybobkový list
6 kuličeknové koření
2 lžíceplnotučná hořčice
1 kghovězí svíčková
1 kelímeksmetana na vaření
8 kuličekcelý černý pepř

podle chuti

sůl
mletý černý pepř

na ozdobu

1 kscitron

Postup přípravy

Hovězí maso odblaníme a prošpikujeme. Maso na několika místech tenkým nožem prořízneme po vlákně a špek vmáčkneme dovnitř. Svážeme motouzem do úhledného válečku, osolíme, opepříme a na oleji opečeme ze všech stran, vyjmeme a ponecháme stranou.

Zbytek špeku nakrájíme na kostičky, přidáme na pánev po masu a vypečeme. Přihodíme na kostky nakrájenou nebo na hrubo nastrouhanou zeleninu a orestujeme do zlatohněda. Zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat, pak přidáme ocet, chvíli necháme vyčpět, nejlépe nad zapnutou digestoří. Pak přidáme hořčici, vývar, koření a osolíme.

Maso i omáčku na svíčkovou dáme do zapékací mísy a pozvolna pečeme na 100 - 150 °C, až bude maso měkké. Čím na menší teplotu a delší dobu pečeme, tím je maso pak lepší.

Poté maso vyjmeme z omáčky a propasírujeme přes husté síto nebo vyjmeme koření a směs rozmixujeme. Přidáme smetanu a podle gusta dochutíme solí, cukrem a citronem.
Z masa odstraníme provázek a naporcujeme.

Svíčkovou na smetaně od babičky na talíři servírujeme s knedlíkem, ozdobíme kopečkem šlehačky, brusinkami a plátkem citronu. Pokud chceme mít více omáčky, tak přidáme více kořenové zeleniny, té nikdy není dost. Hlavně omáčku nenastavujeme mlékem nebo smetanou a moukou.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Svíčková na smetaně od babičky

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká