Jak jednoduchá věc, řeknete si. Stačí běžný postup s hladkou moukou, případně koupit jíšku hotovou. Ale i zahuštění omáčky můžeme vylepšit nebo úplně pokazit.
Správná omáčka má jídlo dobře doplnit a zdůraznit (ne však přebít) jeho chuť. A může jít o vepřovou pečeni, grilovanou rybu, brambory na jakýkoli způsob nebo jen o salát. Omáčka má v pokrmech podstatnou pozici. A nemusí jít jen o omáčky slané, i takový dezert si zaslouží pro doplnění přeliv něčím "sametovým".
Většinu omáček je nutné zahustit a k tomu je nejvhodnější samozřejmě jíška z hladké mouky. Podle stupně opražení se liší její chuť od jemné až po výraznou, stejně tak zabarvení od mírně růžové až po tmavou.
Mouku opražíme na oříšku másla, poté zalijeme horkým nebo studeným vývarem a mícháme, až omáčka dosáhne hladké konzistence. Jíšku můžeme dále dochutit přidáním čerstvých nebo sušených bylinek, kořením či přilitím trochy vína. Moukou zahušťované omáčky musíme 5 - 10 minut převařit, aby ztratily moučnou chuť.
Dokonale sametovou omáčkou třeba k pečenému masu nám zajistí připravené "francouzské máslo". Jde o prohnětené máslo s moukou v poměru 1:1. Těstíčko necháme v lednici ztuhnout a po kouscích pak francouzské máslo vmícháváme do vypečené šťávy.
Omáčku zahustíme také škrobovou moučkou (kukuřičnou, bramborovou), kterou nejdříve dobře rozmícháme v troše studené vody. Vymíchanou směs přilijeme do vařící omáčky a necháme krátce provařit.
S kupovanou jíškou žádný zázrak neuděláme, jsou pro případ nouze. Koupíme světlou i tmavou jíšku, ale jíšky mají neutrální chuť (narozdíl od dochucovaných instantních omáček). Můžeme je předem rozmíchat ve studené vodě, případně je ihned vmíchat do masového výpeku.
Slavnostní pokrmy, které si přímo říkají o něco výjimečného, lze zahustit máslem. Jednoduše kousíčky ledového másla vkládáme do horkého výpeku pečeného či dušeného masa a necháme je samovolně rozpustit. Takováto omáčka však musí být podávána ihned.
Žloutek nám taktéž dobře poslouží. Žloutek smícháme v hrníčku s vývarem nebo vypečenou šťávou a vmícháme do horkého (ne vařícího) výpeku. Přidáme špetku mouky, která zabrání sražení omáčky, a opatrně zahříváme, až má omáčka požadovanou hustotu.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena