Velmi rychlé a nenáročné, zároveň i velmi chutné a levné jídlo, které za pár korun nakrmí celou rodinu.
Hodnocení
4.5
/ 5 (52x)
Doba přípravy
30 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Podle chuti
Sůl
Sekaná4 plátky
Ostatní
Cibule1 ks
Smetana1 kelímek
Mrkev3 ks
Masox2 kostky
Podle potřeby
Hladká mouka
Postup přípravy
Do hrnce najemno nastrouháme asi tak tři větší očištěné mrkve a oloupanou cibuli. Přihodíme 2 kostky masoxu, zalijeme vodou a dáme vařit. Podle chuti necháme chvilku povařit, aby mrkev byla měkká.
Mezitím si připravíme smetanu, ve které rozmícháme trochu hladké mouky. Touto smetanou s moukou zahustíme vodu s mrkví. Pokud se nám zdá omáčka stále málo hustá, můžeme ještě doladit hustotu, tzv. "amerikou", tedy hladkou moukou rozmíchanou ve vodě.
Nakrájíme sekanou a vhodíme jí ohřát do omáčky. Ochutíme případně ještě solí.
Falešnou sekanou svíčkovou podáváme s knedlíkem nebo vařeným bramborem.
Pokud chceme experimentovat a trochu vylepšit, můžeme udělat kuličky z mletého masa upraveného jako karbanátky. Nebo osmažit a stejně jako sekanou chvíli povařit v omáčce. Také můžeme přidat různé koření jako do pravé svíčkové.
i Phlreich dává do svíčkové smetanu,tento recept je spíš mrkvová omáčka,i sekaná na smetaně se peče se zeleninou a ne jen s mrkví
Ovocnacek
Re: Re: Re: svíčková?
Pohlreich pomatenec není, jen nemusí omáčky. Mimochodem jsem svíčkovou od něj měl, byla skvělá, krásné žlutá, tak jak má být. To se svíčkovou nafoukl blesk, nebo jiný pseudo deník. Pan Pohlreich Jen říkal ze to jídlo moc dlouho nevydrží, protože poctivá omáčka se dělá z vývaru, dlouho, a nedá se sníst bistru. Určitě neměl na mysli svíčkovou jako je tato, z kostky apod. Práva svíce se vaří přes noc na druhý den.a určitě ne z mražené zeleniny.
Tomas
svíčková?
Kupodivu na to,jak je zpotvořená,vypadá ta omáčka na fotce docela jedle.Nevím,ale když už svíčkovou šidím ját,tak trošku jinak.
Sekanou ošlehnu na omastku,vyndám,dám stranou a na omastek s výpekem hodím cibuli,přihodím celé kuličky pepře a trošičku nového koření.Cibuli nechám zesklovatět a přihodím zeleninu.Když se mi s tím nechce pucovat a strouhat použiju klidně mraženou zeleninu pod svíčkovou.Je docela OK, je tam mrkev celer i petržel a stojí asi desetikorunu.Nechám pěkně osmahnout,přileju mléko,když nemám vývar,tak horkou vodu s hovězí kostkou a zahustím mlékem s rozkvrdlanou moukou.Nechám rozvařit,ponorným mixérem rozmixuju i s tím kořením pokud se mi nechtělo jej vytahovat,dochutím octem a cukrem.Přihodím plátky sekané nechám je povařit.Svíčková za pár šupů je na světě.