Pravý domácí zeleninový vývar je ideálním základem pro přípravu řady pokrmů. Vyplatí se uvařit hned větší množství a po porcích zamrazit. Připravíme si ho krok za krokem.
Na klasický zeleninový vývar si připravíme kořenovou zeleninu (1 kořen petržele, 1/2 celeru, 2 - 3 mrkve), dále pak 1 kedluben, 1 velkou cibuli, 2 jarní cibulky s natí a pár růžiček květáku. Chybět by neměly čerstvé bylinky (petrželová či celerová nať, libeček apod.), z koření budeme potřebovat 2 - 3 bobkové listy, 1 lžičku soli, pár kuliček nového koření a pár kuliček celého pepře.
Část vývaru můžeme společně s povařenou zeleninou rozmixovat do požadované hustoty, dochutit a zjemnit smetanou. Připravíme si tak lahodnou polévku. Případně lze vývar doplnit na kousky nakrájenou zeleninou, nudlemi, zvlášť uvařenými knedlíčky apod.
Za kořenovou zeleninu, kedluben, cibuli, jarní cibulku a růžičky květáku si započítáme 45 Kč. Za koření a bylinky asi 10 Kč. Máme-li zahrádku, samozřejmě ušetříme. 2 - 2,5 l vývaru tak připravíme za cca 55 Kč.
Domácí zeleninový vývar lze použít na přípravu spousty polévek
Recept na poctivý hovězí vývar krok za krokem
Dnes si ukážeme, jak si připravit domácí hovězí vývar. Poctivý vývar vyžaduje pomalé vaření a kvalitní suroviny. Proto si na jeho přípravu vyhradíme dostatek času.
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena