Recept na domácí zeleninový vývar krok za krokem

Recept na domácí zeleninový vývar krok za krokem

Pravý domácí zeleninový vývar je ideálním základem pro přípravu řady pokrmů. Vyplatí se uvařit hned větší množství a po porcích zamrazit. Připravíme si ho krok za krokem.

23221×

Recept na zeleninový vývar krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na klasický zeleninový vývar si připravíme kořenovou zeleninu (1 kořen petržele, 1/2 celeru, 2 - 3 mrkve), dále pak 1 kedluben, 1 velkou cibuli, 2 jarní cibulky s natí a pár růžiček květáku. Chybět by neměly čerstvé bylinky (petrželová či celerová nať, libeček apod.), z koření budeme potřebovat 2 - 3 bobkové listy, 1 lžičku soli, pár kuliček nového koření a pár kuliček celého pepře.

2) Kořenovou zeleninu a kedluben oloupeme, růžičky květáku omyjeme, jarní cibulku očistíme, žlutou cibuli necháme i se slupkou. Bylinky omyjeme a necháme okapat.  

3) Zeleninu nakrájíme na větší kusy, jarní cibulku na špalíčky. Koření dáme do uzavíratelného sítka. 

4) Zeleninu dáme do hrnce, přidáme bylinky, lžičku soli a koření. 

5) Zeleninu zalijeme až po okraj hrnce vodou a dáme vařit. Přivedeme k varu, ztlumíme plamen a pozvolna vaříme cca 70 minut. 

6) Zeleninový vývar by měl mít díky neoloupané cibuli krásně sytou barvu. 

7) Z vývaru vyjmeme sítko s kořením, zeleninu a přecedíme ho přes jemné sítko. 

8) Takto připravený zeleninový vývar je ideálním základem pro mnoho (nejen) polévkových receptů. Vyplatí se uvařit hned větší množství a po porcích zamrazit. Tak máme vždy připravený domácí zeleninový vývar pro přípravu řady pokrmů.

Část vývaru můžeme společně s povařenou zeleninou rozmixovat do požadované hustoty, dochutit a zjemnit smetanou. Připravíme si tak lahodnou polévku. Případně lze vývar doplnit na kousky nakrájenou zeleninou, nudlemi, zvlášť uvařenými knedlíčky apod. 

Domácí zeleninový vývar a finanční náročnost

Za kořenovou zeleninu, kedluben, cibuli, jarní cibulku a růžičky květáku si započítáme 45 Kč. Za koření a bylinky asi 10 Kč. Máme-li zahrádku, samozřejmě ušetříme. 2 - 2,5 l vývaru tak připravíme za cca 55 Kč. 

Domácí zeleninový vývar lze použít na přípravu spousty polévek 

user-icon

autor Michy