Vaření.czMagazínRecept na poctivý hovězí vývar krok za krokem

Recept na poctivý hovězí vývar krok za krokem

Recept na poctivý hovězí vývar krok za krokem

Dnes si ukážeme, jak si připravit domácí hovězí vývar. Poctivý vývar vyžaduje pomalé vaření a kvalitní suroviny. Proto si na jeho přípravu vyhradíme dostatek času.

46099×

1) Příprava surovin.

Na hovězí vývar si připravíme 500 g hovězího masa s kostí, 2 menší petržele, 2 střední mrkve, ¼ celeru, kousek pórku a petrželky na ozdobu. Z koření si nachystáme 10 kuliček celého pepře a nového koření, 4 bobkové listy a sůl.  

2) Do hrnce nalijeme 2,5 l studené vody.

Hovězí maso omyjeme, vložíme do hrnce a přivedeme k varu.

3) Zeleninu očistíme a vložíme do hrnce s vařící vodou. Nekrájíme ji, aby se příliš nerozvařila a dobře se s ní pracovalo.

Koření nasypeme do sítka na koření a spolu s bobkovými listy přidáme k masu a zelenině.

4) Hovězí vývar necháme pomalu bublat (tzv. táhnout) asi 3 hodiny. Během této doby sbíráme pěnu, aby vývar zůstal čistý.

5) Po 3 hodinách vyjmeme zeleninu, koření a maso. Část zeleniny nakrájíme a vložíme zpět do vývaru.

6) Maso oddělíme od kosti a příliš tučného. Maso nakrájíme a přidáme do polévky. Hovězí vývar dochutíme solí.

7) Na závěr hovězí vývar dozdobíme petrželkou. Hovězí vývar můžeme podávat s nudlemi, které jsme si uvařili zvlášť, nebo jej vylepšit knedlíčky.

Hovězí vývar a finanční náročnost

Za koření (sůl, celý pepř, nové koření a bobkový list) si započítáme cca 5 Kč. Za zeleninu (mrkev, petržel, celer, pórek, čerstvou petrželku) přičteme zhruba 20 Kč a za hovězí maso s kostí 64 Kč. Celkem nás hovězí vývar pro 4 osoby vyjde na necelých 90 Kč.

A co takhle domácí nudle do polévky? 

Domácí nudle do polévky ala Fritate
(doba přípravy 20 min )

Moje domácí nudle do polévky
(doba přípravy 20 min )

Sýrové nudle do polévky
(doba přípravy 20 min )

Domácí slepičí vývar
(doba přípravy )

Pomalu tažený vývar jako nejlepší životabudič

Poctivý vývar vyžaduje čas a pomalé vaření, díky němuž dosáhne své síly a plné chuti. Hodí se do všech polévek, omáček, ale i jako základ pod pečené maso, při přípravě rizota a dalších pokrmů, které potřebují chvíli k dušení a prolnutí chutí. Vývar, kterému nechybí "štáva", jak na to? Zkuste naše prověřené recepty.

Pomalu

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena