Proč sušit?
Sušení je jedním z nejstarších druhů konzervace potravin. Například na rozdíl od zavařování a zamrazování je však tento způsob velice šetrný k vitamínům, jejichž množství oproti původnímu stavu klesne asi jen o 20 %. Dalším plusem je absolutní nenáročnost této metody. K usušení není potřeba žádných speciálních přístrojů, stačí teplo a cirkulace suchého vzduchu. Profesionální sušičky potravin však výrazně zkrátí čas, za který si budeme moci pochutnávat na sušených dobrotách. Nevýhodou je ztráta svěžího vzhledu a změna chuti sušených pochutin. Některé druhy plodin se však suší právě z toho důvodu, vzpomeňme třeba na hrozinky nebo lahodné křížaly. Sušené plody jsou dobrým zdrojem energie, se ztrátou vody u nich totiž roste procentuální zastoupení cukrů.
Jak sušička funguje?
Principem sušičky je zahřátí potraviny na určitou teplotu a postupné odpařování přebytečné vody. Sušička nasává vzduch, ve spodní části přístroje se zahřívá spirála a teplý vzduch pak díky ventilátoru prostupuje jednotlivými patry sušících sít. Vzduch i s vlhkostí je pak následně vytlačován ven.
Jak správně sušit?
Plodina, kterou plánujeme sušit, musí být čerstvá a nepřezrálá. Nejprve je nutné ji naporcovat. U ovoce a zeleniny to znamená, nakrájet plod na plátky o síle mezi 0,5 až 1 centimetru. Pamatujme, že sušením se zmenší velikost. Pokud se obáváme, že by velmi malé plody propadávaly otvory v sítech, je řešením vystlání síta jemným krepovým papírem. Sušící proces by se neměl přerušovat, jinak výsledek znehodnotíme.
Následovat by mělo takzvané blanšírování. Jedná se v podstatě o krátké povaření ovoce či zeleniny ve vodě či v páře. To zamezí rychlému působení enzymů, jež by měnily chuť a vzhled ovoce či zeleniny. V případě sušení se tato metoda ujala zejména při přípravě zeleniny. Některé druhy se nejprve nakrájí na dílky a pak krátce blanšírují, jedná se zejména o květák, brokolici, hrášek či kapustu. U jiných se naopak nejprve blanšíruje a až poté je zelenina naporcována. Takto se postupuje především u rajčat, kukuřice v klasu či špenátu. Některé druhy zeleniny, jako jsou třeba brambory, okurky, česnek či paprika se vůbec neblanšírují.
Při sušení ovoce je možné setkat se s nežádoucím hnědnutím během sušení. Proto se ovoce před sušícím procesem namáčí do slabého roztoku citrónové šťávy a vody. Osvědčilo se i namáčení do pomerančového džusu. U některých vodnatých plodů, jako jsou švestky, višně, angrešt a další, je dobré namočit ovoce na určitou dobu do vody, aby popraskala slupka. Sušení tak bude probíhat mnohem rychleji a z estetického hlediska nebude nic poznat. Samozřejmostí je zbavit ovoce před sušením pecek.
Co lze sušit?
V podstatě lze v sušičce potravin sušit vše, na co si vzpomeneme. Různé plodiny ale vyžadují různý čas sušení. Zatímco ze sušených bylinek se můžeme radovat již za 6 hodin, sušení melounu vyžaduje až 1,5 dne. Stejný čas mohou někdy vyžadovat i vodnatější jablka, ananas a hroznové víno. Na jeden talíř v sušičce lze naložit až tři čtvrtě kilogramu zvolené plodiny. Takových talířů může být v sušičce i 10.
Investovat do nákupu sušičky 1 až 4 tisícikoruny se jistě vyplatí všem, kteří mají na podzim na zahrádce co sklízet, nebo i jen milovníkům křupavých dobrot.
Foto:
Profimedia.cz