Tvarohová náplň vypadá na první pohled jednoduše – jenže když je moc řídká, špatně se balí do těsta a při pečení vyteče. A když je naopak suchá, drolí se po upečení v puse a dusí. Jak ji udělat dobře?
Se příliš tekutou tvarohovou náplní se nepracuje dobře ani když je příliš suchý, nepochutnáme si na ni. Když je tvarohová nádivka připravená správně, drží tam, kde má, a v puse je vláčná a jemná. Jde to i bez kuchyňské chemie a velké vědy.
-> Honzovy buchty: Jak na kynuté těsto, které se vždycky povede?
Základ je jasný – tvaroh. A v kostce nebo ve vaničce? Nejlepší bývá kombinace obojího.
Tvaroh do náplně by měl být hutný, ale ne suchý. K dokonalé chuti nádivky pomůžeme tvarohu přidáním vanilkového cukru, strouhané citronové kůry, žloutkem nebo hrstí rozinek máčených v rumu.
A pokud chceme extra hebkou náplň, můžeme do něj vmíchat lžíci zakysané smetany nebo mascarpone – a bude jako samet.
-> Tvarohové šátečky s jahodami krok za krokem
Tvarohem můžeme plnit nejrůznější typy pečiva. Používá se do kynutých buchet, koláčů, závinů, ale taky do listových šátečků s tvarohem, tvarohových rohlíčků, sladkých plněných knedlíků nebo lineckých řezů. A podle toho, kam ji potřebujeme, upravíme i její konzistenci.
Když víme, na co tvaroh přijde, snáz poznáme, jestli mu chybí hustota nebo naopak kapka smetany navíc.
-> Co dělat, když je náplň do buchet příliš tekutá?
Tekutiny nasáknou pudinkový prášek, kukuřičný škrob nebo třeba dětská krupička, případně trocha mouky.
Stačí lžička nebo dvě, dobře promícháme, aby nevznikly hrudky a necháme je v náplni chvíli spojit.
Recepty s tvarohovou náplní, které se mohou hodit:
Linecký koláč s tvarohem a čokoládou
Koláčky s mákem, tvarohem a marmeládou
Svatomartinské rohlíčky s tvarohem
Autor:redakce