České tvarohové koláče

Klasické české koláče stále patří k nejoblíbenějším moučníkům a čerstvé domácí chutnají vždy nejlépe. Osvědčený recept.


4.3173x
120 min
10×

Postup přípravy

Necelý čtvrtlitr mléka ohřejeme, tak aby bylo mléko vlahé. Z poloviny mléka, droždí, lžíce cukru a asi dvou lžic mouky připravíme řídký kvásek, který necháme vykynout.

Máslo rozpustíme. Asi z poloviny omytého citronu nastrouháme kůru. Žloutky oddělíme od bílků, bílky ponecháme na potření koláčů a žloutky rozkvedláme ve druhé polovině mléka. Do mléka také přilijeme rozpuštěné, ale ne horké máslo a vmícháme nastrouhanou citronovou kůru a vanilkový cukr.

Mouku prosejeme s cukrem a solí, přilijeme vykynutý kvásek a směs mléka, tuku a žloutků. Vypracujeme vláčné těsto. Nemělo by lepit. Správně vypracované těsto se "nechytá" mísy ani vařečky. Těsto poprášíme moukou a necháme na teplém místě vykynout.

Mezitím si připravíme nádivku podle receptu Tvarohová nádivka na koláče. Nádivku lze vylepšit rozinkami.
Koláče můžeme samozřejmě plnit i nádivkami jinými, vhodná je např. Povidlová nádivka na koláč.

Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučněném válu váleček, ten rozdělíme na stejné kousky. Každý kousek zakulatíme a položíme na vymazaný plech, nebo plech opatřený pečícím papírem.
Do každého bochánku vytlačíme střed, do kterého dáme nádivku. Doporučuji udělat si raneček z kousku čistého hadříku, naplněný moukou. Tímto ranečkem lze krásně vytlačit střed do každého koláče.
Vzniklé úzké okraje koláčů potřeme rozšlehaným bílkem. Připravené naplněné koláče necháme na plechu ještě chvíli kynout. Potom je dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut.

Upečené české tvarohové koláče ještě posypeme moučkovým cukrem. Můžeme podávat čerstvě upečené nebo vychladlé.
user-icon

autor Dana


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept České tvarohové koláče

Zpět na recept