Babiččiny kynuté buchty s povidly

Recept na sladkou klasiku - kynuté buchty plněné povidly.


4.324x
150 min
1×

Ingredience

1 špetkasůl
1 ksvejce
50 gmáslo
1 ksžloutek
0.5 kostkydroždí
120 gcukr krupice
1 balíčekvanilkový cukr
500 ghladká mouka
250 mlpolotučné mléko

na potření

máslo

náplň

povidla

Postup přípravy

Mouku prosejeme do velké mísy. Do mouky uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí. Přidáme lžičku cukru. Nakonec zalijeme trochou vlažného mléka, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

K vyběhnutému kvásku přilijeme zbytek vlažného mléka s rozpuštěným máslem, vejce se žloutkem a přisypeme špetku soli. Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Vypracované těsto poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout alespoň hodinu. Během kynutí těsto dvakrát opatrně promísíme.

Z vykynutého těsta uděláme hada a rozkrojíme na stejně velké dílky. Každý dílek těsta v dlaních a pomocí prstů roztáhneme, naplníme lžičkou povidel a dobře uzavřeme. Do pekáčku vymazaného máslem klademe buchty těsně vedle sebe a vždy každou buchtu ze stran pomažeme máslem, aby se nepřilepily k sobě. Kynuté buchty s povidly pečeme na 170 °C dozlatova.

Ještě teplé kynuté buchty s povidly potřeme máslem, necháme vychladnout a na talíři buchty posypeme moučkovým cukrem.
user-icon

autor Michy


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Babiččiny kynuté buchty s povidly

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká