Nedělní husa

Husa naplněná jablíčky a pečená na kysaném zelí. Tradiční recept na vydatný sváteční oběd.


4.642x
160 min
1×

Postup přípravy

Rozmrazenou husu zbavíme zbytků peří, vyřízneme z biskupa mazové žlázy a odřízneme konce křídel na polévku. Husu omyjeme, osušíme a uvnitř i zvenku potřeme solí s drceným kmínem.

Husu uložíme do pekáče, který vyložíme křížem několika špejlemi a husu necháme odpočinout prsíčky dolů alespoň dvě hodiny, ale nejlépe přes noc.

Dvě větší červená jablka zbavíme jadérek a rozkrájíme na osminky, které vložíme do husy. Podlijeme dvěma hrnky vody nebo vývaru, přiklopíme druhým pekáčem a husu asi hodinu a půl pečeme přikrytou.

Mezitím do mísy jemně nastrouháme stroužek česneku a nahrubo nastrouháme jedno velké jablko. Dvě velké cibule nakrájíme na kostičky, přidáme ke směsi a nakonec vmícháme kysané zelí. Zelí používám v plechovce (800 g) pasterizované bílé zelí s vínem, které nemusíme ani překrajovat.

Nedělní husu vyndáme z trouby a do pekáče, který sloužil jako poklice, urovnáme nachystané zelí, na ně položíme husu (tentokrát prsíčky nahoru) a vrátíme dopéct do trouby asi na 30 - 45 minut podle velikosti a stáří husy. Z pekáče po huse vyhodíme špejle a sádlo slijeme.

K nedělní huse se hodí podávat vařené brambory, ale i knedlík (houskový, bramborový) a noky.
user-icon

autor veraricna


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Nedělní husa

Zpět na recept