Svátek svatého Martina by měl být stejně jako Vánoce hlavně o rodinném setkání. Tradiční svatomartinská hostina se jinak vychutnat ani nedá. Vypečená husička a další svatomartinské pochoutky jsou v tomto období každoročně sázkou na jistotu.
Pochutnejte si proto na pečínce s tradičním dvoubarevným zelím a dvojích knedlících, připijte si společně sklenkou svatomartinského vína a až vám trošku slehne, nezapomeňte na sladkou tečku. My doporučujeme například jablečný karamelový koláč.
Husí kaldoun je vývar z drůbežích drobů a je to klasická česká polévka, na kterou použijete buď husí skelet, nebo můžete jednoduše zpracovat zbytky ze svatomartinské husy. Zbytky z pečeně, křídla, krku a všechny droby se budou k přípravě této výtečné klasiky určitě hodit. Tradiční kaldoun se podával na sváteční tabuli za dob rakousko-uherské monarchie, právě když se pekla kachna nebo husa. Vnitřnosti a odřezky z opeřence, které se nedostaly na pekáč, se tak jednoduše použily na polévku. Recepty na svatomartinský kaldoun berte jako univerzální, na jeho základě můžete klidně uvařit i kaldoun kachní, kuřecí nebo králičí.
1 husí skelet (případně zbytky z upečené husy), 200g husích nebo jiných drůbežích drobů, kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel), malý květák, cibuli, z koření budete potřebovat bobkový list, muškátový květ, nové koření a černý pepř, máslo, mouku na zahuštění, sladkou smetanu na zjemnění a petrželku na ozdobu.
Kaldoun s kachním masem
(doba přípravy 1 h 30 min )
Polévka kaldoun
(doba přípravy 45 min )
Kaldoun
(doba přípravy 2 hod )
Kořeny tradice svatomartinské husy můžeme dohledat v Německu, kde bílé vykrmené husy patřily v tuto dobu k odvádění robotních dávek vrchnosti. K pojídání husy se tradují dvě legendy ze života sv. Martina. Jedna praví, že svatý Martin, který měl být jmenován biskupem, se ze skromnosti před takovou poctou ukryl do husince. Husy ho však svým kejháním prozradily, což byl pádný důvod, aby skončily na pekáči. Druhá legenda pro změnu uvádí, že husy svým hlučným kejháním rušily kázání, tak si svůj trest dodnes odpykávají na svatomartinské tabuli.
Jednu velkou husu (3,5 – 5kg), celý kmín, sůl, 2 – 4 jablka, med na potírání a červené víno na podlití. Dále pak bílé a červené zelí, cibuli, cukr a ocet. Ingredience na domácí houskové a bramborové knedlíky – polohrubou mouku, droždí, vejce, mléko, sůl, starší pečivo, hrubou mouku a brambory.
Plněná pečená husa
(doba přípravy 2 h 40 min )
Svatomartinská pečená husa
(doba přípravy 2 h 40 min )
Husa v šouletu
(doba přípravy 2 hod )
Husa pečená na kmínu
(doba přípravy )
Pečenou husu nezapomeňte v tento sváteční den zapíjet lahodným svatomartinským vínem. Jde o mladé víno, tedy první víno z nového ročníku. Tradičně se první svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin, a to na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. V posledních letech jejich obliba překročila i naše hranice. Také řada restaurací přijala tuto obnovenou tradici, svatomartinské víno najdete v bohaté nabídce i v mnoha obchodech a vinotékách. Jsou lehká a velmi svěží. Sklenku svatomartinského vína si nezapomeňte dopřát i k dezertu, který na vás bude čekat po husím hodování. Na nákupní seznam připište lahvinku bílého i červeného.
Svatomartinská vína - připijte si mladým vínem z podzimní sklizně
Jablka jsou v tuto dobu perfektní a v kombinaci s karamelem zkrátka nemůžete šlápnout vedle. Každého vašeho hosta takové delikatesní zakončení svatomartinských hodů určitě potěší. Koláč je jemný a vláčný, přesně takový, aby pohladil a ukonejšil chuťové pohárky po tak vydatné hostině. Pro ještě větší efekt jej můžete podávat se šlehačkou.
250 g špaldové mouky, 125 g másla, vejce, třtinový cukr, citronovou kůru, jablka a smetanu.
Všechny ingredience na těsto prohněteme a vytvoříme tuhé těsto. Necháme aspoň 20 minut v chladničce odpočinout. Na pánvi necháme rozehřát cukr, poté, co začne karamelizovat přidáme na kostky nakrájená, neoloupaná jablka. Směs necháme vychladnout. Poté rozehřejeme troubu na 180 °C, vtlačíme těsto do formy na koláč a propícháme je na několika místech vidličkou. Na těsto vlijeme jablečnou směs a dáme péct do trouby na 40 minut. Pečeme podle zkušeností s vlastní troubou, okraje koláče by měly mít zlatavou barvu.
Martinské podkovy
(doba přípravy 2 hod )
Úvodní foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena