Kaldoun

Zahuštěná drůbeží polévka s žemlovými knedlíčky. Naučila mě ji prababička podle svého staročeského receptu. Nešizená a tučnější polévka.


3.3252x
120 min
5×

Postup přípravy

Vnitřnosti, kosti a kůže dáme vařit do studené osolené vody - asi 1,5 hodiny táhnutím - při 80 stupních, ne klokotem. Vyndáme kosti a vnitřnosti, přecedíme.


Připravíme si knedlíčky.

Strouhanku vysypeme do mísy, osolíme, postrouháme muškátovým oříškem. Uprostřed vytvoříme důlek a do něj vyklepneme vejce a promícháme.

Na strouhanku dáme asi 25 g čerstvého másla a přeléváme horkým vývarem sbíraným zvrchu - hlavně to tučné. Postupně rukama zpracováváme do pevného, ale vláčného těsta, které se nesmí drobit ani lepit. Necháme pod utěrkou 10 minut odležet - strouhanka zvláční. Z hmoty ukoulíme malé knedlíčky, musí jich být hodně.



Kosti obereme a maso spolu s vnitřnostmi nakrájíme na kousky a vložíme zpět do vývaru.
Polévku zahustíme světlou máslovou jíškou ze zbylého másla a hladké mouky a provaříme za občasného promíchání.


V polévce krátce zavaříme žemlové knedlíčky, které nezapomeneme po nasypání do polévky promíchat. Jsou hotové, když plavou.



Polévku dochutíme solí a muškátovým květem - pro ozdobu přidáme sekanou petrželku.
user-icon

autor romik


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Kaldoun

Zpět na recept